
Boli biele, statné a pásli sa pod orechom. Najmä na jeseň, keď plody padali. Boli veľké a ich pikantné pečené mäso sa s ničím nedalo porovnať.
Morka má vraj dvanásť druhov mäsa. Môžete si vybrať a „pošmáknuť“. Od detských čias som miloval prsia. Samozrejme, morčacie. Stará mama zomrela a roky cválali ďalej. A moriek bolo čoraz menej. Nemal sa o ne kto starať. Len školský statok modranskej vinárskej školy mal v zašlých časoch pekné morčacie stádo.
Roky to fungovalo a jedného dňa bolo po krásnych vtákoch. Sparené krmivo z ďalekej Ázie a otrava aflatoxínmi. Dnes vkročíte do supermarketu a neviete, akú morku si vybrať. Ja problém nemám. Do košíka si vložím morčacie prsia. A už sa zvŕtam pri sporáku.
Pripravím si prsia na červenom víne. Na najlepšom. Na našom práve nafľašovanom Hrone ročníka 2016. Naporciované prsia opečiem na masle. Mäso vyberiem a na výpeku udusím na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu. Klasika plus čierny koreň. Po pár minútach to zalejem pasírovanými paradajkami a pol litrom vína. V hrnci to buble, pridávam opečené morčacie, 2 – 3 bobkové listy, soľ a korenie. Túto dobrotu varím domäkka. Mäso sa rozplýva na jazyku a šťava je hustá... Záverečné finále. Biely tanier, pekná porcia pŕs na Hrone, nasekaná petržlenová vňať...
Bývalá spolužiačka z VŠ, CHF, účastníčka našej stretávky, Mária Šitzová, rod. Bullová. Ďakujem pekne za odpoveď:
marienka44@gmail.com
Inak si obcas dopisujem s tvojou (sestrou?) Martou Bulovou cez google.