Foto: Shutterstock
Za sezónu tekvice je síce považovaná jeseň, ale prvé plody sú na trhu už teraz – a s nimi otázka, ako ich použiť. Tou najväčšou klasikou je tekvicová polievka.
Viete o tom, že ak do tejto polievky pridáte jednu prísadu, ktorá sa v receptoch bežne neuvádza, urobíte z bežného pokrmu ozajstnú delikatesu? Čo to je? Odpoveď vás možno prekvapí, lebo túto surovinu veľmi pravdepodobne mávate bežne doma.
Receptov na tekvicovú polievku je neúrekom a surovina, o ktorej bude reč, sa asi nehodí do každej, ale ak robievate klasickú tekvicovú polievku, teda tekvica, zemiaky, smotana a prípadne zázvor alebo mrkva, tak ju určite vyskúšajte.
Tou zázračnou prísadou nie je nič iné, ako obyčajné jablko - buď surové nastrúhané alebo vo forme pyré, prípadne džúsu. Ovocná, sladkokyslá chuť jabĺk sa k tekvici výborne hodí a dokonale dotvára chuťový zážitok z polievky.
Foto: Shutterstock
Uvarte polievku tak ako vždy a predtým, než ju rozmixujete, do nej vmiešajte trochu jablkovej šťavy, pyré alebo najemno nastrúhaného jablka. Tajomstvo je v slovíčku trochu – netreba to s množstvom prehnať, inak bude sladkokyslá chuť jabĺk príliš výrazná.
Ak nemáte chuť alebo odvahu experimentovať s jablkami, ale chcete dodať tekvicovej polievke inú chuť, ako zvyčajne, je celý rad potravín, ktoré to dokážu. Na zvýraznenie chuti polievky je ideálny zeler, sladké zemiaky (bataty), ale aj pór a med v kombinácii s pomarančovou šťavou.
Z korenín sa s tekvicou výborne kombinujú škorica, klinčeky, muškátový oriešok, badyán a mletá červená paprika. Z byliniek sú to čerstvé koriandrové listy, petržlenová vňať, trebuľka, tymian, rozmarín alebo ligurček.
Diskusia k článku