Fedor Malík:
Pre veľkých aj malých

Fedor Malík, 22. júna 2010     2 minúty čítania

Budem písať o jahodách...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Milujú ich dospelí i deti. Prirodzene, každý z nich v inej podobe, v inej kombinácii, v iných súvislostiach. Mnohí z dospelých, ak je reč o jahodách, si spomenú na lascívnu reklamu katalánskej cavy... nahá žena, šumivé víno stekajúce po jej hriešnom tele, nádherne orosená jahoda v zábere. No nedopijete tú fľašu do dna?

U detí je to iné. Červená jahoda nezapaľuje vášne, rozsvecuje však nevinné detské oči. Najlepšie sú jahody v čerstvom stave, jahody, ktoré ste si dopestovali vo vlastnej záhrade. Ak sa ich urodilo veľa, všetky ich len tak nezjete. Pozri recepty na Pochúťky s čerstvým ovocím Treba ich dajako „uchosnovať"... zamraziť, konzervovať, urobiť džem, upiecť jahodovú bublaninu. Alebo... si ich dať s jogurtom. Pol kila jahôd poriadne umyte a nakrájajte na menšie kúsky.

Neposypte ich práškovým cukrom, oslaďte medom. Polovicu z nich rozšľahajte s bielym jogurtom a plnotučným mliekom. Druhého štvrť kila rozdeľte do pripravených misiek a zalejte ich pripraveným jogurtovo– jahodovým krémom.

Na vrch misiek nastrúhajte horkú čokoládu a orestované posekané orechy. Ak chcete recept ešte vylepšiť, polovicu jogurtu nahraďte mäkkým tvarohom. Nebude to mať chyby, chybičky.

Jediným nedostatkom bude hádam len to, že tentoraz to bude bez vína. Ani prírodne sladké vám v tomto prípade neodporúčam... Je to nebezpečné, mohlo by zachutiť i deťom!




Diskusia k článku

bambulka51
áno,áno jahôdky nám veruže chutia a ako Ste to vy opísal ,tak veruže ešte lepšie,mňam,mňam,mňam...
hannah22
tomu sa nedá odolať , pekne napísané veru dobrôtka hmm ... :))
tinca
p. Malík, tak ja na jahody nedopustím,milujem ich, snúbim sa s nimi,ale čo už tento rok je hrozný na všakovaké ovocie
honestka
pridavam sa- jahody zo zahrady a este naviac si vybavim chut tych lesnych stukavic, ked sme ich chodili zbierat do plechovej kandlicky...
evas13
Jahody sú mňamka a pán Málik k tomu pridal aj super recept.
evanaaa
Jahôdky sú krásne, chutné a voňavé ovocie, preto som si už pár vrecúšok namrazila do zásoby, keď už nebudú. Rada ich mám len tak rozmačkané s cukrom ( sladidlom ).






 



TOPlist