Foto: Shutterstock
Špikovať slaninou sa v našich končinách najčastejšie zvykne chudá hovädzia sviečková, ktorá je potom s lahodnou zeleninovou omáčkou a knedľou obľúbeným nedeľným obedom, alebo hlavným chodom pri slávnostných príležitostiach.
Špikovať, a to nielen slaninou, ale napríklad aj klobáskou či zeleninou, sa však v podstate môže akýkoľvek kus mäsa, ktoré sa vďaka tomu stane šťavnatejšie a, samozrejme, odrazí sa to aj na jeho chuti. Okrem toho vznikne na reze aj pekná farebná mozaika, ktorá poteší oko každého gurmána.
Prepašovať však do mäsa kúsky slaniny, klobásky či zeleniny nemusí byť niekedy jednoduché, prácu vám môžu uľahčiť nasledujúce tipy.
Správny nôž
Na špikovanie potrebujete dlhý, tenký, ostrý nôž, ktorý jednoduchšie vkĺzne do mäsa a nenarobí v ňom zbytočne veľké otvory, ktoré potom na reze nevyzerajú pekne a slanina či zelenina z plátkov bude pri krájaní mäsa vypadávať. Vyskúšať môžete tiež špikovaciu ihla, ale ide to aj bez nej.Foto: Shutterstock
V smere vlákien
Správne sa kus mäsa, ktorý chcete pokrájať na plátky, krája kolmo na smer vlákien, aby sa mäso dobre konzumovalo. A na to je treba myslieť aj pri jeho špikovaní - mäso špikujte v smere vlákien.Do mäsa osušeného papierovou utierkou nožom urobte hlboký zárez. Potom môžete nožom pokrútiť, prípadne urobte ďalší zárez kolmo na pôvodný. Vo väčšine prípadov však jeden zárez do mäsa stačí.
Slanina do mrazničky
Ak nemáte poruke špikovaciu ihlu, dostať slaninu alebo mäkšiu klobásu do mäsa bude pravdepodobne pre vás ťažký oriešok. Pomôže vám jednoduchý trik.Foto: Shutterstock
Slaninu nakrájajte na hranolčeky, ktoré sa vojdú do pripravených otvorov v mäse, a vložte ich pred špikovaním do mrazničky. Dobre stuhnutá slanina tak vkĺzne do mäsa oveľa ľahšie.
Nakoniec previazať
Po našpikovaní môžete mäso ešte previazať kuchynskou niťou, aby pri ďalšej tepelnej úprave zostali špikovacie ingrediencie pekne na svojom mieste.Keď sa hodí zelenina
Mäso môžete špikovať nielen slaninou, klobásou, ale aj koreňovou zeleninou, cesnakom či bylinkami.Foto: Shutterstock
Koreňovú zeleninu je dobré nakrájať na približne centimeter hrubé hranolčeky a jeden koniec zrezať do špičky, aby bez problémov vošli do mäsa. Strúčik cesnaku rozrežte pred špikovaním na polovice, tiež tak bude klásť menší odpor.
Diskusia k článku