Fedor Malík:
Pôstny boršč

Fedor Malík, 11. januára 2011     2 minúty čítania

U nás na „západe", keď spomeniete boršč, väčšina ľudí ohrnie nosom.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Kto je fajnšmeker a kto raz skvelý boršč ochutná, ten sa bude k nemu vracať. To je i môj prípad. Malíkov boršč, to je, prosím, jeden z príkladov gastronomickej alchýmie.

V kauze „boršč" je dobré, ak viete čítať i po rusky. Listujem v ruských kulinárskych knihách, čítam recepty a vylepšujem ich. Ako napríklad tento... Ide o „diétny" rybí boršč. Pozri Dobroty na pôstne obdobie Potrebujeme 200 g tresky, 150 g cvikle, 100 g petržlenu, 100 g kapusty, 50 g červenej cibule a 50 g mrkvy. Tresku nakrájame na kúsky, poprášime ju múkou a nakrátko osmažíme na oleji.

Cibuľu opražíme vo väčšom hrnci, zalejeme horúcou vodou, pridáme narezanú cviklu, krúžky koreňovej zeleniny, dva–tri bobkové listy, celé čierne korenie, štipku soli. Oj... a na pokrájanú červenú kapustu som akosi pozabudol.

Kvapalný základ boršču mierne povaríme do zmäknutia zeleniny a až potom do hrnca premiestnime tepelne opracované kúsky tresky. S treskou zároveň pridáme i pár „guliek" konzervovanej červenej repy.

Boršč povaríme 5 – 7 minút a podávame ho nie so smotanou, ale so sedliackym jogurtom. Sľúbil som predsa pôstny boršč... Papkáme ho ešte horúci a zajedáme ho chrumkavým ražným chlebíkom.

Sýtočervený a hustý boršč si žiada o čosi menej husté a menej intenzívne červené víno. Nie mladé, nie staré. Nie korenisté, nie animálne. Čo poviete na takú dobrú skalickú alebo račiansku frankovku?




Diskusia k článku

bambulka51
borsc som robievala a mali ho radi aj moje tri deti --vyborne a chutne jedlo:))))
puntodadino
Bravo,Fedor!!KOnecne aj cosi ine ako americko-azijske "dobroty"!Ved nase chute su s ruskymi podobne.Aj ked proti dobremu Eintopfu-nic nemam!
hannah22
hm ten recept má správne grády a hlavne je rýchly, super mňam... :))
jegor
my to varime roky a mame aj svoj rodiny recept niekedy pridam na varechu dakujem pan.malikovy za tento recept urcite vyskusam
teodora
tento recept si ukladám a vyskúšam. Už som varila boršč, celkom sa podaril, pochvaľovala si ho celá rodina,hlavne dcéra,ktorá by v kapuste hádam aj plávala.
kuchticka
Mam velmi rada borsc. Jedla som pravy rusky v K.Varoch uz velmi davno. Ja ho tak dobry neviem spravit. Skusim tento postny.
bozulka
Boršče miujem všetkého druhu,tiež som pridala jeden pôstny a je veľmi chutný.Tento však nepoznám určite urobím.






 



TOPlist