Fedor Malík:
Pindžúr

Fedor Malík, 5. novembra 2009     2 minúty čítania

Každé ráno po siedmej vozia do nášho obchodíka na rohu rozváňajúce biele zlato.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Omamuje a spôsobuje decentné slintanie tých, ktorým také arómy robia dobre. Maličká dodávka vozí biely maďarský chlebík k nám až kdesi z Medera. Pozri recepty na špeciality maďarskej kuchyne Cez týždeň si to vzrušenie zmyslov nedoprajem. V sobotu si to však užívam. Len čo vyložia „fehér könyer“ na regály, schmatnem ten najusmievavejší. Musí byť ešte teplý a teplučký sa musí aj papkať.

I minulú sobotu som si doprial takú malú chlebovú pohodu. Mala byť trochu rafinovanejšia ako po iné víkendy. Malo to byť nátierkové vzrušenie. Zvyčajne ten chlebík pojedám natretý maslom. Írskym. Je drahé, ale stojí za to. Tentoraz som maslo zamenil za pindžúr.

Pindžúr je balkánska špecialita, hodne populárna i u našich vojvodinských krajanov. Ten recept mám napokon od nich. Na prípravu chutného pindžúru potrebujeme pol kila zelených paprík, pol kila zrelých paradajok, menší baklažán, 6 – 8 strúčikov cesnaku, dve feferónky, deci (najlepšie) olivového oleja, ďalej soľ, mleté čierne korenie a pár kvapiek vínneho octu.

Zeleninu napred ugrilujeme a najemno zomelieme. Potom do nej pridáme prepasírovaný cesnak a nadrobno pokrájané feferónky. Nátierku dochutíme soľou, korením, octom. A napokon pridaním oleja upravíme jej konzistenciu.

Nátierku si potom natrieme na biely chlebík a pomaly k nej pochlipkávame zelený čaj. Pohár vína i časť pindžúru si necháme k obedu. Aj tam má pindžúr svoje poslanie. Je vynikajúcou prílohou k akémukoľvek grilovanému alebo pečenému mäsu.



Diskusia k článku

58vlasta
Vyskúšam, už cítim tú chuť. No skoro som to dž zmenila na ď.../fuj, ale som.../sorry...Ale recept mal byť v nátierkách alebo prílohách.






 



TOPlist