Foto: Pravda
Fedor Malík
I minulú sobotu som si doprial takú malú chlebovú pohodu. Mala byť trochu rafinovanejšia ako po iné víkendy. Malo to byť nátierkové vzrušenie. Zvyčajne ten chlebík pojedám natretý maslom. Írskym. Je drahé, ale stojí za to. Tentoraz som maslo zamenil za pindžúr.
Pindžúr je balkánska špecialita, hodne populárna i u našich vojvodinských krajanov. Ten recept mám napokon od nich. Na prípravu chutného pindžúru potrebujeme pol kila zelených paprík, pol kila zrelých paradajok, menší baklažán, 6 – 8 strúčikov cesnaku, dve feferónky, deci (najlepšie) olivového oleja, ďalej soľ, mleté čierne korenie a pár kvapiek vínneho octu.
Zeleninu napred ugrilujeme a najemno zomelieme. Potom do nej pridáme prepasírovaný cesnak a nadrobno pokrájané feferónky. Nátierku dochutíme soľou, korením, octom. A napokon pridaním oleja upravíme jej konzistenciu.
Nátierku si potom natrieme na biely chlebík a pomaly k nej pochlipkávame zelený čaj. Pohár vína i časť pindžúru si necháme k obedu. Aj tam má pindžúr svoje poslanie. Je vynikajúcou prílohou k akémukoľvek grilovanému alebo pečenému mäsu.
Diskusia k článku