O víne:
Pavol Michálek: Pivnica Orechová dýcha modernou

Jozef Sedlák, Pravda, 17. júna 2021     6 minút čítania

Vinohradníci a vinári majú za sebou rok, aký sa vyskytne možno raz za storočie. Ľudstvo zasiahla pandémia koronavírusu a aby toho nebolo dosť, vinohrady atakovali choroby. V Pivnici Orechová, kde sa rodí víno s prvým bozkom vstávajúceho slnka, nepremárnili čas. "Zmodernizovali sme pivnicu, čo umožní pripraviť jemnejšie, harmonickejšie vína,“ hovorí Pavol Michálek, vinár a vinohradník z Orechovej.

Vinárstvo, Pivnica Orechová
Pivnica v Orechovej prešla počas dvoch vĺn covidu modernizáciou.
Autor:

Vedeli ste si predstaviť prekvapenia, aké priniesol rok 2020?

Myslím, že s niečím podobným nikto nerátal. V posledných rokoch sa veľa hovorí o klimatickej zmene, výkyvoch počasia, pandémia však úplne zmenila trh s vínom, správanie spotrebiteľov. Valiace sa nebezpečenstvo môže mať odzbrojujúci efekt, usilovali sme sa čím skôr spamätať z novej situácie. Pravdaže, s napätím sme sledovali ospalú krivku odbytu vína a s obavami sme sa pozerali do vinohradu na rodiacu sa úrodu nového ročníka 2020. Ale napokon bola to činorodá práca upevňujúca firmu, ktorá vlieva dôveru vo víno, čo dorábame.

Z čoho ste začali?

Na jar roku 2020 sme mali naplánovanú výsadbu Tramínu červeného vo vinohrade Hajaš na ploche jeden hektár. Mali sme pripravenú pôdu, objednané a pripravené štepy, a vtedy vyhlásili výnimočný stav. Prvá vlna covidu v apríli kulminovala. Roľník však nestrelí do gatí, keď sa blíži pohroma. Štepy sme odobrali a vinohrad vysadili bez zvýšenia štatistiky nakazených covidom. To nás posilnilo vo viere, že prihliadajúc na nebezpečenstvá spojené s pandémiou treba čas využiť na zmeny v technológii, ktoré sme z rôznych dôvodov odkladali vo vinárstve viac rokov.

Na čo ste sa sústredili pri modernizácii pivnice?

Išlo o inštaláciu novej podlahy, obmenu časti pôvodných železných tankov modernými antikorovými nádobami a rekonštrukciu zvodov vody. Covidové obdobie nám umožnilo sústrediť našich pracovníkov a v spolupráci s externou stavebnou firmou sme rozrezali pôvodné železné vínne tanky v pivnici na niekoľko kusov, ktoré sme postupne dostali von z pivnice z hĺbky 12 metrov. Súčasne sme skonštruovali drevenú koľajnicovú dráhu, po ktorej sme do pivnice dopravili nové nádoby. Nové nádoby sú dvojplášťové s možnosťou chladenia alebo ohrievania, majú premenlivý objem s plávajúcim vrchnákom a množstvo ďalších zlepšení, ktoré do technológie reduktívnych vín prinášajú novú kvalitu.

Keď sa človek pustí do zmien, jedna si pýta druhú. Čo ste ešte inovovali?

Dlhšie sme plánovali zrekonštruovať priestory plniacej linky a celkovej finalizácie vína. Urobili sme novú podlahu a celkovú rekonštrukciu priestorov. Pravda, tu sme odhalili nejaké nezrovnalosti, niektoré veci musíme pomeniť. Chceme mať veci tip-top, lebo víno je obrazom prostredia, v ktorom vzniká. Covidové obdobie sme využili aj na rozšírenie zrecej drevenej pivnice na mikrooxidatívne dozretie vína. Zakúpili sme a navínili nové veľké drevené sudy s objemom po 4 000 litrov. Nová sudovina znamená kvalitatívny posun v tvorbe červených vín. Samozrejme, dodala aj eleganciu samotnej drevenej pivnici.

Vinár a vinohradník Pavol Michálek.
Vinár a vinohradník Pavol Michálek.
Autor: ARCHÍV PIVNICA ORECHOVÁ

Víno sa však rodí vo vinohrade. Aké víno počal rok 2020?

Vlaňajšok poznačil súbeh extrémov. Jedny priniesol covid a z neho plynúce protipandemické opatrenia a druhé počasie. Rok 2020 bol v našej oblasti extrémne vlhký s vysokým tlakom múčnatky a peronospóry. Po dlhých rokoch sa navyše k tomu pridal aj silný prúd čiernej a sivej hniloby.

Keďže presadzujeme v ochrane rastlín ekologickú ochranu, ktorú sme posledné suché obdobia zameriavali prevažne na ochranu proti múčnatke a peronospóre, stali sa klimatické podmienky 2020 novou výzvou v ochrane viniča. Museli sme reagovať veľmi pružne a rázne. Nehľadiac na naše úsilie, úroda hrozna bola v ročníku 2020 citeľne nižšia. Každý rok však príjemne prekvapí. Kvalitatívne boli výnimočné Sauvignon, Müller Thurgau, rizlingy, z červených je krásny Dunaj, Cabernet Sauvignon, ale aj Frankovka modrá.

Aká bude teda doba prinášajúca konečne isté uvoľnenie?

Veríme, že obdobie pandémie pomaly doznie. Chceme mať preočkovaných všetkých zamestnancov, vytvoriť si pevný základ pre ich imunitu a dodržiavanie bezpečnostných opatrení. Len tak sa môžeme bez obmedzení venovať vínu, ktoré si vyžaduje bez ohľadu na to, čo ľudia prežívajú, vždy rovnako citlivú opateru a pozornosť. Je to výzva, akú si naša generácia zapamätá, ale modernizácia, ktorú sme urobili, otvára vínu z Pivnice Orechová nové možnosti. Treba ho ochutnať, aby sme sa zbavili stresu a hľadeli s nádejou na lepší život do dní budúcich.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist