
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Francúzi a Španieli sú v gastronómii priatelia. Preto by sme tento francúzsky názov mohli v širšom slova zmysle nazvať aj španielske vtáčiky. Pozor však, spozorneli aj Taliani. Prvé „paupiety“ v krajine galského kohúta sa začali kuchtiť príchodom Marie Medicejskej. Tá tam priniesla recept na „polpeto“(malé kurča). Nuž a polpeto pripomínalo podobu mini kurčaťa...
Pripravíme si jednoduché, nie však lacné paupiety. Budú z teľaciny. U mäsiara si kúpime štyri tenšie no veľké teľacie rezne a štyri plátky dusenej šunky. Plnka bude lacnejšia. Cibuľu rozkrájame s trochou rožka namočeného v mlieku. Zmes osolíme, okoreníme a pridáme tymian. Trochu kostolného pachu nezaškodí. Plnku dobre premiešame, v panvici rozpustíme 40 gramov masla a všetko na pár minút ohrejeme.
Každý plátok mäsa pokryjeme šunkou a pomažeme plnkou. Rezne zmotáme, previažeme a pri nie prudkom plameni ich opečieme. Okolo rezňov nasypeme nasekanú cibuľu. Chémia varu zafunguje. Obsah panvice dostáva mahagónový odtieň.
V tom najlepšom čase pridáme na oheň čašu-dve suchého bieleho vína. Najvhodnejšie čosi francúzske. Dobrý biely pinot. Pod pokrievkou potom rezne slabú hodinku dusíme a obraciame. Výpek sa vyfarbuje a omáčka hustne. Takmer hotovo. Akurát len polohustú panvicovú kvapalinu je potrebné dochutiť a rozmixovať.
Drahé jedlo je na stole. Pripravíme si ho aj nabudúce. Bude však o čosi lacnejšie. Rezne budú z mladého hovädzieho a šunku vynecháme. Plnky bude však viac a bude doplnená restovanými šampiňónmi. A doprajeme si, veď sme na mäse a šunke čosi ušanovali, aj lepšie víno. Tentokrát navrhujem Pinot gris 2024 z modranského honu Šajby. Príďte ho okoštovať...
Diskusia k článku