Foto: Pravda
Fedor Malík
Mám ju rád. Často ju mám k raňajkám. Potriem si ju maslom a zapíjam k nej dobrý darjeeling. Taká raňajšia pohoda... S bábovkami sa občas stretnem i vo svete. Nedávno nám v Alsasku ponúkli dva druhy. Jednu sladkú a jednu slanú. Pozri recepty na Chutné rýchle dezerty Tá slaná bola so slaninkou a bola to zmena, ktorá potešila. Potešil som sa nedávno i v našom obchode. Ponúkali „Rotwein–Guglhupf", po našom bábovku s červeným vínom. Prečítal som si zloženie a bol som v rozpakoch.
Desať percent červeného vína, stabilizátory vlhkosti, emulgátory, konzervačné činidlá, kysliace prostriedky... bŕŕ, jednoducho „biobábovka". Napriek výhradám som si ju kúpil a musím povedať, že chutila... Až tak, že ma inšpirovala k príprave ozajstného bioproduktu.
Vymiešal som šesť žĺtkov, 20 deka masla, 40 deka práškového cukru, pol kila krupicovej múky, tri deci mlieka a dve deci frankovky. Z bielkov som vyšľahal tuhý sneh a opatrne ho primiešal do cesta i s postrúhanou čokoládou.
Starú keramickú bábovkovú formu som vymastil maslom a vysypal múkou. Po slabej hodine pečenia bola bábovka hotová. Nebola k raňajkám, ale k poobedňajšiemu „čaju o piatej". Bolo to skutočne o piatej, len čaj sme vymenili za račiansku ľadovú frankovku.
Diskusia k článku