Odskúšané metódy:
Máte problém so šupkami z paradajok a paprík? Toto je niekoľko spôsobov, ako ich olúpať

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     3 minúty čítania

Niekomu v jedle šupky jednoducho prekážajú alebo nerobia dobre na trávenie. Je viacero možností, ako sa šupiek z paradajok a paprík zbaviť.



Foto: Shutterstock

Ako sa šúpu paradajky

Spôsob, ako odstrániť šupku z paradajok je pomerne známy, ale nezaškodí si ho pripomenúť. Do šupky na paradajkách urobíme najprv dva zárezy do kríža.



Foto: Shutterstock

Potom paradajky ponoríme na 30 sekúnd do vriacej vody, následne ich vyberieme pomocou dierkovanej naberačky a vložíme do misky so studenou vodou. Proces varenia sa tým okamžite preruší.

Ochladené paradajky vyberieme zo studenej vody a necháme odkvapkať. Z narezaného miesta šupku ľahko odstránime pomocou malého noža.

Pozrite si náš videonávod, ako šúpať paradajky:



Ako sa šúpe paprika

Papriku zvykneme zbavovať šupky menej často, ale pre niektorých ľudí je ťažko stráviteľná a okrem toho má, ak je veľmi pevná, negatívny vplyv na konzistenciu mnohých jedál. Papriku môžete ošúpať niekoľkými spôsobmi.

Pečenie v rúre
Papriky očistite, nakrájajte na štvrtiny alebo polovice, potrite olejom a rozložte na plech na pečenie. Pečte v rúre 10 až 15 minút pri najvyššej teplote (najmenej 200 °C). Zelenina je hotová hneď, ako šupka získa tmavú farbu, nebojte sa malých čiernych škvŕn na povrchu.

Upečené papriky nechajte vychladnúť, najlepšie prikryté vlhkou utierkou. Potom šupku odstráňte. Takto pripravené papriky sú veľmi chutné napríklad aj naložené v oleji.



Foto: Shutterstock

V mikrovlnnej rúre
Papriky očistite od semienok a zabaľte do papiera na pečenie. Vložte do nádoby vhodnej do mikrovlnnej rúry a ohrievajte na najvyššom stupni 5 až 7 minút. Potom ich nechajte vychladnúť a ošúpte ostrým nožom.

Vriacou vodou
Papriky nakrájajte na polovice, štvrtiny alebo pásiky, vložte do hrnca a zalejte ich vriacou vodou a varte 5 minút. Potom ich prepláchnite ľadovou vodou a ošúpte ostrým nožom. Táto metóda je ideálna na predprípravu papriky na použitie do polievok či omáčok.

Šúpanie škrabkou
Na šúpanie nepoužívame klasickú škrabku, ale škrabku so zúbkovaným ostrím. Výhodou tejto metódy je, že paprika sa tepelne neupravuje, a preto zostane chrumkavá, takže sa hodí napríklad do šalátov. Aby ste mohli papriky týmto spôsobom dobre ošúpať, mali by byť pevné a nemali by byť zvrásnené.



ANKETA: Šúpete paradajky predtým, než ich použijete pri varení?

40,0%



60,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist