Foto: Jana Štrbková
Veterníky, venčeky, éclairs, profiterolky... Takmer všetci ich milujeme. A kupujeme si ich v cukrárni, pretože väčšina amatérskych pekárov považuje prípravu odpaľovaného cesta za veľkú výzvu. Možno ste to už skúšali, ale výsledok nezodpovedal vašim predstavám.
Tu sú najčastejšie chyby, ktoré vedú k tomu, že sa odpaľované cesto nevydarí.
1. Múku pridávate postupne, nie naraz
Múku treba k zmesi tuku a vody vždy pridať naraz, inak budú v ceste hrudky a celá práca môže vyjsť nazmar.2. Nedostatočne odpálené cesto
Cesto treba odpaľovať dostatočne dlho (asi 2 minúty zo všetkých strán, kým sa vytvorí guľa) a zároveň intenzívne miešať.Foto: Shutterstock
3. Nesprávna teplota pri odpaľovaní
Najlepšie je cesto odpaľovať len na najnižšom stupni ohrevu na varnej doske alebo plynovom sporáku.4. Nevychladené cesto
Varené cesto pred pridaním vajec treba nechať vychladnúť. Inak sa vajíčka pri styku s horúcim cestom zrazia na praženicu. Tak sa už nebudú dať do cesta zapracovať a na hladké cesto môžete zabudnúť.5. Naraz všetky vajcia do cesta
Pri tomto ceste je potrebné dávať pozor na konzistenciu, preto je najlepšie pridávať vajcia do vychladnutého cesta postupne. Ak ho totiž urobíte riedke, to znamená, že ste dali veľa vajec a to už sa nedá nijako zachrániť. Ak je cesto husté, stačí pridať ďalšie vajce.Foto: Shutterstock
6. Nepredhriata rúra
Predtým ako vložíte plech s nastriekanými venčekmi (alebo inými tvarmi) do rúry, tá musí byť predhriata na približne 200 °C horný/spodný ohrev alebo na 180 °C s ventilátorom. Na konci pečenia teplotu znížte.7. Pečenie bez pary
Ak chcete, aby bolo cesto naozaj nadýchané a kôrka chrumkavá, odporúča sa dať do rúry zároveň s venčekmi a spol. plech, do ktorého nalejete hrnček vody.8. Otváranie rúry počas pečenia
V každom recepte na odpaľované cesto nájdete vetu, že rúra sa nesmie počas pečenia otvárať – minimálne prvých 20 minút, inak cesto spľasne. Rúra sa mierne pootvorí, až keď sú venčeky upečené.Foto: Shutterstock
9. Plech ihneď von z rúry
Koláčiky nechajte najprv niekoľko minút chladnúť vo vypnutej rúre s mierne pootvorenými dvierkami, až potom plech z rúry vyberte a nechajte úplne vychladnúť.10. Príliš natesno nastriekané cesto
Ak je odpaľované cesto také aké má byť, v rúre veľmi narastie. Preto ak nechcete, aby sa jednotlivé koláčiky k sebe počas pečenia prilepili, nezabudnite nechať medzi jednotlivými kolieskami alebo tyčinkami aspoň 5 cm odstup.Foto: Shutterstock
Čo je odpaľované cesto
Základnými ingredienciami tohto cesta sú maslo (alebo olej), voda, soľ, múka a vajcia. V hrnci sa zmieša tuk s vodou a so soľou. Keď sa tekutina začne variť, pridá sa múka a cesto sa na miernom ohni varí za stáleho miešania (odpaľuje), až kým sa začne lepiť a na dne hrnca sa vytvorí biely povlak.Potom sa cesto preloží do misy kuchynského robota a hákovým nadstavcom na nízkych otáčkach sa mieša do vychladnutia. Následne sa postupne, po jednom do cesta zapracúvajú vajcia. Hotové cesto sa v požadovaných tvaroch strieka pomocou cukrárskeho vrecka a na plech natretý olejom a upečie.
Odpaľované cesto sa používa na prípravu "nafúknutých" zákuskov ako sú veterníky, venčeky, profiterolky alebo eklérky, ktoré sa po upečení a vychladnutí plnia rôznymi krémami.
Diskusia k článku