Trendy:
Ochutnajte Slovensko!

Andrea Červenková, 26. decembra 2012     5 minút čítania

Pod takýmto heslom sa nás v januári a februári 2013 snažia nalákať najlepšie slovenské reštaurácie na ochutnanie toho najlepšieho, čo ponúkajú.


Foto: GURMÁN - club


Zimný festival jedla – ako sa celá akcia nazýva – bude prebiehať vo vybraných top reštauráciách po celom Slovensku. Ako informoval pán Radoslav Nackin – riaditeľ festivalu – do prvého ročníka tohto ojedinelého gurmánskeho festu sa zapojilo vyše 30 reštaurácii zastúpených rovnakou mierou tematickými, prémiovými i hotelovými reštauráciami, v ktorých varí slovenská gastronomická špička. Mená, ako mediálne známy Jaroslav Židek so svojou reštauráciou Albrech, či 2-násobný kuchár roka Marián Filo zo Chateau Čereňany, sa môžu pochváliť s jedlami, ktoré budú pripravovať v troch kategóriách. V kategórii Špecialita šéfkuchára sa blysnú s tým najlepším, čo ponúkajú. V ďalšej kategórii Jedlo starých materí sa budú snažiť o oživenie tradícii a variť podľa rodinného receptu s dlhoročnou tradíciou a posledná kategória je Chuť regiónu, v ktorej chcú kuchári klásť dôraz na použitie lokálnych a sezónnych surovín.


Foto: Andrea Červenková


Ako to bude celé fungovať



Záujemca o degustáciu si na stránke www.zimnyfestivaljedla.sk zakúpi poukaz na jedno-, dvoj- alebo trojchodové menu v reštaurácii, zoznam ktorých nájde tiež na tejto webovej stránke. Ceny sa pohybujú od 8 eur až po 24 eur. Aby sa trošku zrovnoprávnila kúpno-predajná sila záujemcov o degustáciu, ceny v bratislavských reštauráciách sú o niečo drahšie než v tých mimobratislavských. Šťastný majiteľ kupónu si už potom môže urobiť rezerváciu vo vybranej reštaurácii, pričom musí zároveň určiť, o aké menu má záujem. Na stránke Zimného festivalu jedla sa budú dať zakúpiť nielen poukazy, ale aj darčekové poukazy, ktoré by mohli byť skvelým prekvapením povedzme aj pod stromčekom.


Foto: Shutterstock


Kuk do Českej republiky



Podobný projekt pod názvom Grand Restaurant Festival už tri roky beží aj u našich susedov v Českej republike. V prvom roku sa ho zúčastnilo len 12 a aj to len pražských reštaurácii a zakúpených bolo sotva 5 tisíc degustácii. V tohtoročnom – treťom ročníku sa do projektu zapojilo už 80 reštaurácii a degustácii bolo až okolo 44 tisíc.


Foto: Shutterstock


Gurmán Busy



Podľa manažérky projektu Lindy Vodislavskej budú celú akciu Zimného festivalu jedla spestrovať Gurmán busy. Čo to vlastne je? Každý Gurmán bus bude mať pevne stanovený dátum a trasu, ktorá vedie cez tri vopred určené reštaurácie. V každej z nich budú na návštevníkov čakať dve jedlá a nielen to. Návštevníci sa budú môcť exkluzívne stretnúť s jednotlivými šéfkuchármi, nahliadnuť do ich majstrovských kuchýň, či si spraviť exkurziu napríklad do paliarne spojenej s ochutnávkou. Na úvod každej trasy návštevníkov čaká slávnostný prípitok spojených so someliérskym minikurzom a na záver každej jedinečnej gastronomickej jazdy pripravili organizátori všetkým jej účastníkom malé darčeky.


Foto: Shutterstock


V januári vedú trasy Gurmán busov najprv cez Gurmánske zámky a ďalej sú tu v ponuke dve bratislavské gurmánske trasy. Vo februári bude prvou trasou Gurmán busu Ponitrie a tou poslednou je trasa Malokarpatská. Cena gurmán busov je opäť rozdelená na bratislavské – 70 eur a cena mimobratislavských je v tomto prípade 87 eur.

Na Facebookovej stránke festivalu budú prebiehať rôzne súťaže, takže neváhajte a zapojte sa! Veď zo Slovenska treba ochutnať všetky chute.




Diskusia k článku

honestka
Gurmán busy. = Čo to vlastne je? = Gurmán bus?
kedze su to 2 rozne pojmy nemohlo ostat radsej pri slovenskom nazve: "? autobus ?" kedze tu sa jedna o jazdu...
chorvatka
Uvitala som slovensky nazov festivalu a fandim slovenskej kuchyni, fandim i slovenskému jazyku, ku ktorému sa vsak nie vzdy obraciame s uctou a preto radim nahradit "gurmanov labuznikami (co kazdy rozumie hoci ide o skmoleninu francuzskeho slova "la bouche" usta) a slovo "fest" slovom "sviatok" Aj ten Region sa da nahradit : su to krajové jedla. Bez jazyka niet naroda, ak nechceme aby nasa slovencina vymrela a bola nahradena vsakovakymi prebranymi slovami, branme si ju !
honestka
@chorvatka : nemohla si to krajsie vyjadrit, plne s tebou suhlasim, je mi tazko pocuvat ci citat v nasich novinach tieto skomoleniny!

A ked uz scheme byt svetovi, tak nech ich pouzivaju v spravnom slovoslede. Dakujem!
lanabard
tiež sa pridávam. Tiež ma dráždia zahraničné skomoleniny v slovenčine a nesprávne používanie slovenčiny v rozhlase a hlavne v komerčných televíziach.






 



TOPlist