Fedor Malík:
Obložené chlebíčky

Fedor Malík, 8. januára 2019     2 minúty čítania

Pár dní som sa poriadne trápil, rozmýšľajúc o téme dnešného stĺpčeka. Mal som za sebou dosť dlhé obdobie gastronomickej rozkoše.



Boli vianočné i novoročné sviatky a stoly sa prehýbali nezdravými dobrotami. Mnoho razy som neodolal a liečil som sa potom pancreolanom a bylinnými čajmi. Bude treba jesť striedmejšie, bude treba poohliadnuť sa po niečom ľahšom. Ľahšie však neznamená, že to bude neatraktívne a nechutné.

Hrabal som sa v pamäti a podľahol som náladám reminiscencie. Veľmi mi v tom pomohol štvorstranový článok na stránkach vianočného čísla českého Reflexu. Začneme úsmevne. Bolek Polívka kedysi povedal: „K..., chlast a chlebíčky, to jsou naše koníčky”. Nuž teda tak... Recept na český obložený chlebíček je známy. Základom je priečne narezaná gumovito–chrumkavá biela veka, na ktorej tróni zemiakový šalát. Naň sa ukladá pražská šunka, kornútik suchej salámy, plátok syra, kúsok vajíčka, kvasená uhorka, červená paradajka, petržlenová vňať... Pražský obložený chlebíček, vraj Paukertov vynález z konca 19. stor., to bola maliarova paleta. Paleta, ktorá chutila a kulinárne pobláznila takmer celý svet. Tzv. otvorené chlebíčky dnes miluje Amerika, Európa aj Ázia.

Hlavným mestom obložených chlebíčkov je však dánska Kodaň. Tam je to „smørrebrød”. V preklade je to chlieb s maslom, v skutočnosti je to chlebisko s prebohatým obložením. Tvoria ho čerstvé i tepelne upravené plody mora, (opäť) varené zemiaky, zelenina, ovocie aj čerstvé bylinky.

Chodíme po svete a zabudli sme na Viedeň. I tá má svoje chlebíčkové prekvapenia. Viedenské chlebíčky sú dobroty s delikátnymi nátierkami. V jednej z nich má „prsty” i naše Slovensko. Ide o bryndzovú „Liptauer” nátierku. Liptovskú. Tú s obľubou robím aj ja. V našich „otvorených pivniciach” je to známa pochúťka. Recept netajím. Pol dávky liptovskej bryndze, pol dávky liptovského masla, dolnozemská sladká paprika, rasca celá i mletá, nasekaná biela cibuľka, čajová lyžica horčice. A je to...



Diskusia k článku

marika9
Áno. Chlebíčky veľmi chutia a zachránia každú situáciu. Niet nad tradičné socialistické chlebíčky, aj keď sa teraz robia rôzne. Ja osobne som vymenila maslový podklad za takú nátierku : maslo, majonéza, štipka soli a horčica. Všetci sa čudujú, čo to tam tak chutí.






 



TOPlist