
Foto: Shan’shi
Ázijská kuchyňa je známa svojou rozmanitosťou, a to platí aj pre jednu z jej najzákladnejších ingrediencií – rezance. Rezance, v rôznych formách, textúrach a príchutiach, sa stali základom mnohých populárnych jedál po celom svete. Každý typ rezancov má svoje špecifiká, ktoré sa odrážajú v jedlách, do ktorých sú zakomponované. Pozrite sa na niektoré z najznámejších ázijských rezancov a objavte, ako ich využiť v kuchyni!
Mie Eiernudeln
Čínska klasika s jemným vaječným nádychom
Mie Eiernudeln, alebo vaječné rezance, sú čínskou klasikou, ktorá má špecifickú chuť a jemnú textúru vďaka pridaným vajciam. Tieto rezance sú skvelou voľbou do smažených pokrmov. Mie Eiernudeln sa skvele hodia aj do rôznych polievok, ako je čínska rezancová polievka s tofu a zeleninou. Ich vaječná chuť dodáva jedlám bohatšiu a sýtejšiu textúru, čo ich robí ideálnymi do tradičných čínskych receptov.Vedeli ste, že: V čínskej kultúre dlhé rezance symbolizujú dlhovekosť. Preto sa často podávajú pri oslavách narodenín a iných významných udalostiach.
Woknudeln
Ideálne do wokov a ázijských smažených pokrmov
Woknudeln sú predovšetkým pšeničné rezance, ktoré sú ideálne na smaženie vo wok panvici. Sú silnejšie a odolnejšie ako tenšie varianty a perfektne absorbujú chutné omáčky. Tieto rezance sa často používajú v smažených pokrmoch a dajú sa veľmi ľahko prispôsobiť rôznym prísadám, ako sú mäso, zelenina, ryby či tofu. Obľúbené jedlá zahŕňajú smažené rezance s bravčovým mäsom a zeleninou, ktoré sú populárne v čínskej kuchyni.Vedeli ste, že: Shan’shi Wok rezance sú pripravené za 3-4 minúty! Sú to špeciálne vaječné rezance, ktoré tvoria ideálnu surovinu pre rýchle wok jedlá. Wok je hlboká okrúhla panvica, ktorá sa používa na smaženie rezancov a iných jedál. Tvar woku umožňuje rýchle a rovnomerné varenie. Vložte rezance do woku alebo na panvicu s nejakou tekutinou (pomer 1:2) a miešajte až kým nevypijú všetku tekutinu.
Ramen Nudeln
Japonská ikona v miske plnej chuti
Ramen rezance sú známe svojím využitím v japonskej polievke ramen, kde sú základným prvkom. Tieto pšeničné rezance majú špecifickú textúru – pružnú, ale aj pevne držia v polievke, ktorá je plná umami chuti. Ramen rezance sa dajú pripraviť v rôznych variáciách podľa druhu polievky, od shoyu (sojová polievka) až po miso ramen. Sú taktiež skvelé v rôznych ďalších japonských pokrmoch, ako je smažený ramen alebo ramen šalát.Vedeli ste, že: V Japonsku sa sŕkanie ramenu nepovažuje za neslušné. V skutočnosti sa to očakáva. Ak chcete jesť ramen rýchlo bez toho, aby ste sa popálili, sŕkajte rezance, aby ste ich pred prehltnutím ochladili.
Každý typ rezancov má svoje špecifické vlastnosti, ktoré ho robia ideálnym pre určité typy jedál. Či už preferujete jemné ryžové rezance pre thajské pokrmy, silnejšie vaječné rezance na čínske smažené pokrmy, alebo krehké ramen rezance do polievky, každý typ vám umožní vytvoriť nezabudnuteľné chuťové zážitky. Vyskúšajte tieto jedinečné rezance a objavte ich bohaté tradície v ázijskej kuchyni priamo vo vašej domácnosti!

Foto: Shan’shi
Hovädzie mäso s vaječnými rezancami
2 porciePrísady:
125 g Mie vaječné rezance
1 PL Teriyaki omáčka
1 pohár Fazuľové klíčky
165 ml Kokosové mlieko
1 ČL Karí pasta
250 g hovädzieho mäsa
2 PL arašidového oleja / slnečnicového oleja
1 strúčik cesnaku
Postup:
1. Hovädzie mäso nakrájame na tenké prúžky. Cesnak ošúpeme a na jemno nakrájame.
2. Vo woku rozpálime olej, pridáme karí pastu, premiešame a opečieme hovädzie mäso. Pridáme teriyaki omáčku a cesnak a smažíme ďalších 5 minút.
3. Medzičasom uvaríme rezance v osolenej vode približne po dobu 4-5 minút, zlejeme vodu a necháme odkvapkať.
4. Zlejeme fazuľové klíčky, necháme odkvapkať a pridáme ich k mäsu.
5. Podlejeme kokosovým mliekom, dobre premiešame a ešte na krátko zohrejeme.
6. Nakoniec primiešame rezance. Na tanieri môžeme dozdobiť čerstvým nasekaným koriandrom.
Teriyaki omáčka
S omáčkou Shan’shi japonské teriyaki si môžete pripraviť rýchle, jednoduché a tradičné japonské jedlo. Japonská teriyaki omáčka je vyrábaná na báze sójovej omáčky so zázvorom a sezamovými semienkami.

Foto: Shan’shi
Kokosové mlieko
Kokosové mlieko je neodmysliteľnou súčasťou thajskej kuchyne. Mlieko je získavané z čerstvých kokosových orechov a je ideálne na zjemnenie omáčok a polievok. Obsah tvorí 80 % kokosu, čo môže viesť k tuhnutiu produktu, t.j. kvapalná časť klesne na spodok. Stuhnutá časť kokosového mlieka sa môže použiť namiesto oleja alebo masla na prípravu jedál vo woku.

Foto: Shan’shi
Fazuľové klíčky
Fazuľové klíčky môžu byť pripravené rôznymi spôsobmi a to z nich robí neodmysliteľnú súčasť ázijskej kuchyne. Klíčky mungo fazule veľmi dobre chutia v jedlách pripravených vo woku, ale sú chutné aj ako príloha k mäsu, rybám a rôznym šalátom. Pred použitím by sa Shan’shi fazuľové klíčky mali dôkladne opláchnuť v studenej vode, aby správne vynikla ich chuť! Krátko ich zahrejte, aby boli chrumkavé a aby viac zosilnela ich chuť.

Foto: Shan’shi
Karí pasta
Shan’shi Thajská karí pasta žltá je typická thajská korenistá pasta pre žlté karí. Pasta na varenie a dochucovanie zo žltých čili papričiek je najmenej pikantný druh v sortimente Shan´shi a môže ľahko vykúzliť menej pikantné karí.

Foto: Shan’shi
Vyskúšajte aj tento recept na wok s hovädzím mäsom a bambusovými klíčkami a Mie vaječnými rezancami.