Nezamieňajte si ich:
Parížska šľahačka alebo parížsky krém? Rozdiel v jednej surovine určuje, na čo ich môžete použiť

Veronika Lucáková, 3. augusta 2024     4 minúty čítania

Kým na šľahačku stačí len smotana a čokoláda, krém potrebuje ešte ďalšiu dôležitú prísadu. Viete akú?



Foto: Shutterstock

Parížska šľahačka, parížsky krém, mnohí amatérski cukrári tieto pojmy nerozlišujú. Základ oboch je rovnaký - je to čokoláda (alebo kakao s cukrom) a smotana na šľahanie.

Rozdiel medzi parížskou šľahačkou a krémom tkvie v použití (alebo vynechaní) ďalšej suroviny, čo má za následok rôzne spôsoby ich použitia pri príprave sladkých dezertov.

Vedeli ste, že výraz "parížska" sa pre šľahačku či krém s čokoládou používa len u nás a u našich českých susedov?

Parížska šľahačka

Základ na parížsku šľahačku si môžete v tégliku kúpiť aj v supermarkete a potom ju už len vyšľahať, ale oveľa lepšia je domáca. Pri jej príprave máte hneď tri možnosti.

Môžete ju uvariť zo smotany na šľahanie, kakaa a práškového cukru. Ak by ste chceli ešte výraznejšiu chuť, pridajte do nej čokoládu. Ešte jednoduchšia verzia je len zo šľahačkovej smotany a kvalitnej čokolády.



Foto: Shutterstock

Ako pripraviť parížsku šľahačku

1. Na prípravu parížskej šľahačky s kakaom použite 250 ml smotany na šľahanie, 50 g kakaa a 30 g práškového cukru.
Ak použijete okrem kakaa aj čokoládu, dajte do horúcej smotany asi 15 g kakaa, 30 g cukru a 40 g nasekanej čokolády.
Výborná verzia je aj z 250 ml smotany na šľahanie a 100 g nasekanej čokolády.

2. Smotanu zohrejte k bodu varu a vymiešajte s ostatnými surovinami podľa receptu, aby sa dobre spojili na homogénnu tekutú zmes. Ďalej nevarte a nechajte celkom vychladnúť. Zmes odložte na noc do chladničky.

3. Vychladenú čokoládovú smotanu opatrne vyšľahajte. Vyšľahanú parížsku šľahačku môžete použiť ako vrchnú vrstvu (teda nie ako plnku medzi korpusy) na rôzne zákusky, koláče, torty či na jednoduché ovocné poháre.

Pozrite si naše video, ako jednoducho pripraviť parížsku šľahačku:



Parížsky krém

Ako sme spomínali vyššie, parížsky krém sa často zamieňa s parížskou šľahačkou. Pod parížskym krémom sa rozumie zmes smotany na šľahanie s čokoládou (prípadne s kakaom a cukrom), doplnená ešte o ďalšiu surovinou a tou je maslo.

Vďaka tomu, že sa odležaná čokoládová smotana vyšľahá ešte s maslom, vznikne veľmi stabilný krém, ktorý je ideálny na plnenie zákuskov a tort, v ktorých je viac vrstiev korpusu.



Foto: Shutterstock

Ako pripraviť parížsky krém

1. Pripravte si rovnaký základ ako na parížsku šľahačku - šľahačkovú smotanu s kakaom a cukrom, prípadne s čokoládou podľa receptu na parížsku šľahačku. Rovnako nechajte zmes po vychladnutí cez noc odležať v chladničke.



Foto: Shutterstock

2. Na druhý deň vyšľahajte najprv 250 g zmäknutého masla a postupne zašľahajte aj odležanú čokoládovú zmes. Ak máte radšej sladšie krémy, maslo môžete vyšľahať aj s trochou cukru.



ANKETA: Kupujete si hotovú parížsku šľahačku v tégliku?

6,6%



93,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist