Neodolateľná maškrta:
Potešte oko aj jazýček, urobte si luxusné jahody v čokoláde

Jana Štrbková, 3. septembra 2022     4 minúty čítania

Šťavnaté jahody namáčané v bielej, mliečnej aj horkej čokoláde, zdobené ako malé umelecké diela vznikajú pod šikovnými rukami Elizabeth Jurikovičovej. Prezradí vám, ako si ich môžete vyrobiť aj vy doma.



Foto: thefancyberry, Elizabeth Jurikovičová

Potrebujeme

  • špáradlá
  • čerstvé jahody so stopkou
  • kvalitnú čokoládu
  • cukrové perličky, sekané orechy, kokos, cukrové srdiečka
  • misku na roztápanie čokolády
  • hrniec na vodný kúpeľ
  • aranžovaciu hmotu (florex)
  • alobal
  • štipku fantázie


  • 1. Použijeme kvalitnú čokoládu


    Ak chceme vytvoriť kvalitný dezert, na ktorý naši hostia nezabudnú, musíme na jeho prípravu používať kvalitné suroviny. Okrem krásnych jahôd je veľmi dôležitá kvalitná čokoláda, pri jej výbere sa orientujte podľa ceny, uprednostnite belgickú.

    2. Starostlivo umyjeme


    Jahody aj so stopkou predtým, ako ich namočíme do čokolády, ponoríme na päť minút do 1 litra studenej vody, do ktorej sme primiešali 2 PL octu. Potom ich opláchneme v čistej vode.

    3. Dôkladne usušíme


    Jahody namáčame do čokolády úplne suché, pretože aj kvapka vody ju dokáže znehodnotiť. Jahody necháme vysušiť alebo ich jemne, ale dôkladne vysušíme kuchynskou utierkou.

    4. Ozdobíme


    Jahody napichneme na špáradlo, namočíme ich do čokolády, ktorú sme roztopili vo vodnom kúpeli. Jahody do čokolády namáčame vždy až po okraj zelených lístkov, budú tak veľmi pekné. Podľa fantázie ich ozdobíme cukrovými perličkami, orechmi, kokosom...

    5. Čokoládu zafarbíme


    Bielu čokoládu môžeme zafarbiť a získať tak krásne odtiene. Používame výhradne farbu určenú na čokoládu, pri použití inej farby môže zhrudkovatieť.



    Foto: thefancyberry, Elizabeth Jurikovičová

    6. Nastokneme do aranžovacej hmoty


    Aranžovaciu hmotu – florex, ktorú kúpime v kvetinárstve alebo v potrebách pre záhradkárov, obalíme alobalom. Opatrne do nej nastokneme špáradlo s jahodami v čokoláde.

    7. Rýchly tip


    Ak potrebujeme, aby čokoláda na jahodách rýchlejšie zaschla, vložíme namočené jahody na 5–10 minút do mrazničky.

    8. Ideálna spotreba


    Jahody uchovávame v chladničke a spotrebujeme do 2–3 dní. Pri prevážaní v aute použijeme klimatizáciu, alebo v chladnom počasí otvoríme okno, aby sa čokoláda nerozpustila.

    Elizabeth Jurikovičová


    thefancyberry/ facebook/Instagram



    Foto: thefancyberry, Elizabeth Jurikovičová

    „Veľmi sa mi v zahraničí páčil koncept dezertov tvorených z čerstvých, krásne zdobených jahôd, ktoré pôsobili veľmi luxusne. Povedala som si, že ich na Slovensko prinesiem za rozumnú cenu,“ hovorí Elizabeth, ktorú na sociálnych sieťach objavíte pod názvom thefancyberry. Svojich zákazníkov si získala precíznou prácou, vkusnou výzdobou a výbornou kvalitou jahôd aj čokolády. „Deväť rokov som študovala na umeleckej škole, preto zdobím s veľkou fantáziou aj vášňou. Vyrábam si vlastné ozdoby z čokolády, rôzne srdiečka, anjelikov, používam zlatý prášok, lyofilizované ovocie, orechy, cukrové perličky. Viem, že oči jedia ako prvé, preto veľa času venujem aj tvorbe a fotografovaniu krásnych zátiší s jahodami, ktoré môžete vidieť na mojich sociálnych sieťach,“ hovorí Elizabeth.






    Diskusia k článku







     



    TOPlist