Foto: thefancyberry, Elizabeth Jurikovičová
Potrebujeme
špáradlá
čerstvé jahody so stopkou
kvalitnú čokoládu
cukrové perličky, sekané orechy,
kokos, cukrové srdiečka
misku na roztápanie čokolády
hrniec na vodný kúpeľ
aranžovaciu hmotu (florex)
alobal
štipku fantázie
1. Použijeme kvalitnú čokoládu
Ak chceme vytvoriť kvalitný dezert, na ktorý naši hostia nezabudnú, musíme na jeho prípravu používať kvalitné suroviny. Okrem krásnych jahôd je veľmi dôležitá kvalitná čokoláda, pri jej výbere sa orientujte podľa ceny, uprednostnite belgickú.
2. Starostlivo umyjeme
Jahody aj so stopkou predtým, ako ich namočíme do čokolády, ponoríme na päť minút do 1 litra studenej vody, do ktorej sme primiešali 2 PL octu. Potom ich opláchneme v čistej vode.
3. Dôkladne usušíme
Jahody namáčame do čokolády úplne suché, pretože aj kvapka vody ju dokáže znehodnotiť. Jahody necháme vysušiť alebo ich jemne, ale dôkladne vysušíme kuchynskou utierkou.
4. Ozdobíme
Jahody napichneme na špáradlo, namočíme ich do čokolády, ktorú sme roztopili vo vodnom kúpeli. Jahody do čokolády namáčame vždy až po okraj zelených lístkov, budú tak veľmi pekné. Podľa fantázie ich ozdobíme cukrovými perličkami, orechmi, kokosom...
5. Čokoládu zafarbíme
Bielu čokoládu môžeme zafarbiť a získať tak krásne odtiene. Používame výhradne farbu určenú na čokoládu, pri použití inej farby môže zhrudkovatieť.
Foto: thefancyberry, Elizabeth Jurikovičová
6. Nastokneme do aranžovacej hmoty
Aranžovaciu hmotu – florex, ktorú kúpime v kvetinárstve alebo v potrebách pre záhradkárov, obalíme alobalom. Opatrne do nej nastokneme špáradlo s jahodami v čokoláde.
7. Rýchly tip
Ak potrebujeme, aby čokoláda na jahodách rýchlejšie zaschla, vložíme namočené jahody na 5–10 minút do mrazničky.
8. Ideálna spotreba
Jahody uchovávame v chladničke a spotrebujeme do 2–3 dní. Pri prevážaní v aute použijeme klimatizáciu, alebo v chladnom počasí otvoríme okno, aby sa čokoláda nerozpustila.
Elizabeth Jurikovičová
thefancyberry/ facebook/Instagram
Foto: thefancyberry, Elizabeth Jurikovičová
„Veľmi sa mi v zahraničí páčil koncept dezertov tvorených z čerstvých, krásne zdobených jahôd, ktoré pôsobili veľmi luxusne. Povedala som si, že ich na Slovensko prinesiem za rozumnú cenu,“ hovorí Elizabeth, ktorú na sociálnych sieťach objavíte pod názvom thefancyberry. Svojich zákazníkov si získala precíznou prácou, vkusnou výzdobou a výbornou kvalitou jahôd aj čokolády. „Deväť rokov som študovala na umeleckej škole, preto zdobím s veľkou fantáziou aj vášňou. Vyrábam si vlastné ozdoby z čokolády, rôzne srdiečka, anjelikov, používam zlatý prášok, lyofilizované ovocie, orechy, cukrové perličky. Viem, že oči jedia ako prvé, preto veľa času venujem aj tvorbe a fotografovaniu krásnych zátiší s jahodami, ktoré môžete vidieť na mojich sociálnych sieťach,“ hovorí Elizabeth.
Diskusia k článku