Fedor Malík:
Nedeľný tafelspitz

Fedor Malík, 3. novembra 2020     2 minúty čítania

Desiatky rokov života som prežil v priateľstve so spolupútnikmi mikrobiálneho biosveta. Kvasinky, baktérie aj vláknité huby sa stali členmi môjho spoločenstva.



Foto: archív Fedora Malíka

Zhovárali sme sa, usmievali sa na seba, hovorili sme spoločnou rečou. Prosto, rozumeli sme si. Kvasinky sa napokon stali mojimi milenkami. Najmä tie vínne. Mohol som ich pozorovať pod mikroskopom, nežne sa ich dotýkať vo vínnom sude...

Vírusy, to je však iný svet. Sú pre vaše oko skryté, primalé a záhadné. Vírusom rozumie len zopár vzdelancov. Aj tí sú však dnes bezmocní. Ako to dopadne? Vráti sa život do starých koľají? Covid–necovid, ideme ďalej. Chceme žiť, budeme bojovať. Uskromníme sa, ale dobrú váru neodmietneme...

Nám vinohradníkom sa skončil hospodársky rok. Dreli sme a treba to osláviť. Dobrým jedlom. Napríklad čo poviete takému rakúskemu hovädziemu zázraku zvanému „tafelspitz“? Ideme na to...

Najskôr si zabezpečte kusisko voňavého a šťavnatého hovädzieho stehna. Opláchnite ho, osušte a dajte ho variť tak na 2 až 3 hodiny pri nízkom plameni. Vývar musí byť číry a zlatistý. Polhodinu pred ukončením pridajte doň bohatú kopu koreňovej zeleniny pokrájanej na väčšie kusy. Mrkva, paštrnák, kaleráb, petržlen, zeler. A nezabudnite na pór a čierny koreň! Potom zlejte vývar a nechajte v ňom polovicu zeleniny. Bude z toho príma polievka.

Druhú polovicu zeleniny zapečte s predvarenými zemiakmi v rúre. Do rúry priložte aj uvarené mäso. Pokvapkajte ho olejom, dochuťte soľou a koreninami. O dvadsať minút môžete „tafelspitz“ servírovať. Nakrájajte ho na plátky a podávajte s tatárskou omáčkou, kečupom, ajvarom, pestom. Ako chcete, ako vám to bude chutiť. Alebo, ak ste zručný, urobte chrenovú omáčku a zemiaky so zeleninou vymeňte za burgenlandské kajzerkové knedle. Také, aké kumštuje v neďalekom Hainburgu môj priateľ Stane. Ten pripravuje skvelý „tafelspitz“...



Diskusia k článku







 



TOPlist