Nechajte si poradiť:
Ako zamraziť cuketu, aby po rozmrazení nebola na kašu? Toto je ten správny postup

Jarmila Horváthová, 20. augusta 2024     3 minúty čítania

Bohatú úrodu cukety, ktorú nezvládate spracovať, môžete uchovať v mrazničke. Aj to má však svoje pravidlá.



Foto: Shutterstock

Cukety sú vďačná zelenina, dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov. Ale ak máte záhradu a urodí sa ich naraz veľa, alebo cuketovú nádielku od niekoho dostanete, vtedy nastupujú aj iné spôsoby, ako ich uchovať a použiť o niekoľko mesiacov.

Skvelý spôsob ako uchovať túto krehkú zeleninu je jej zamrazenie. Cuketu je možné mraziť v surovom aj vo varenom stave. Pri oboch spôsoboch však treba dávať pozor na niekoľko vecí, aby sa napokon cuketa nezmenila na nevábnu kašovitú zmes.

Zmrazovanie surovej cukety

Keďže cuketa je zelenina s veľmi vysokým obsahom vody, pri jej zmrazovaní v surovom stave na to treba pamätať. Veľké množstvo vody v cukete totiž môže spôsobiť, že po rozmrazení bude kašovitá a slizká. Ako tomu zabrániť? Tu pomôže soľ.

Najprv cukety veľmi dôkladne umyte pod vodou a následne ich starostlivo osušte. Potom ich nakrájajte na kúsky a rozložte ich na kuchynskú utierku. Kúsky cukety hojne posypte soľou a nechajte ich asi 10 minút odstáť.



Foto: Shutterstock

Prebytočnú vodu z cukety odstráňte papierovou kuchynskou utierkou a potom kúsky zeleniny vložte do vzduchotesnej nádoby alebo vrecka na mrazenie. Potom cuketu zamrazte. Ak cuketu zmrazíte surovú, v mrazničke vydrží bez problémov najmenej 12 mesiacov.

Zmrazenie tepelne upravenej cukety

Cuketu možno pred mrazením aj tepelne upraviť - blanšírovať. Cuketu najprv dôkladne umyte a nakrájajte na kúsky. V hrnci priveďte vodu do varu a pripravte si samostatnú misku s ľadovou vodou. Vodu mierne osoľte a nakrájanú cuketu v nej povarte dve až štyri minúty. Potom cuketu ihneď pomocou sitka vložte do ľadovej vody.

Povarenú cuketu sceďte, osušte a nechajte úplne vychladnúť. Umiestnite ju do vzduchotesnej nádoby alebo vrecka na mrazenie a potom zamrazte. Takto v mrazničke vydrží približne 5 mesiacov.



Foto: Shutterstock

Správne rozmrazovanie

V závislosti od toho, ako ste cuketu zmrazili, ju treba rozmraziť vždy iným spôsobom. Ak ste cukety zmrazili surové, môžete ich použiť hneď, netreba ich rozmrazovať. Napríklad do polievok, na pečenie alebo na vyprážanie.

Ak ste však cuketu pred zmrazením blanšírovali, treba ju rozmrazovať opatrne a pomaly. Najlepšie je to urobiť cez noc v chladničke. Vodu, ktorú cuketa pustí zlejte a zeleninu môžete použiť na čo potrebujete.





ANKETA: Ak pestujete cukety, mávate ich viac ako vládzete zjesť?

86,9%



13,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist