Foto: Shutterstock
Stačia tri suroviny
Na netradičnú karamelovú omáčku postačia len tri ingrediencie. Základ tvorí olivový olej, ku ktorému sa pridáva javorový sirup a na záver na vyváženie a zvýraznenie chuti je potrebná ešte soľ.Aby chuťový výsledok stál za to, je dôležité použiť čo najkvalitnejšie suroviny. Panenský olivový olej, čistý javorový sirup - podľa možností bez pridaného cukru či iných sladidiel a umelých ochucovadiel.
Foto: Shutterstock
Ako na to
Na prípravu potrebujete asi tretinu hrnčeka olivového oleja, polovicu hrnčeka javorového sirupu a na dochutenie trochu soli. Alebo môžete olej a sirup použiť aj v pomere 1:1.Do misky nalejte olivový olej a postupne za stáleho miešania prilievajte javorový sirup. Dôležité je miešať tak dlho, kým sa olej so sirupom spoja a vznikne hladká omáčka. Na záver ju doplňte trochou soli a opäť prešľahajte. Dôležité je, aby bol javorový sirup studený, vtedy sa omáčka dá dobre vymiešať.
Kde túto omáčku využijete?
Hodí sa na sladké aj slané jedlá. A hoci to možno na prvý pohľad tak nevyzerá, dajte karamelovej omáčke s olivovým olejom šancu. Samozrejme, jej chuť aj konzistencia a čiastočne aj využitie, sa klasickému karamelu nevyrovná, ale určite stojí za vyskúšanie.Raňajky
Prelejte ňou ovsenú či pohánkovú kašu, palacinky alebo lievance. Je to skvelá alternatíva k bežným sirupom, a dodá vašim raňajkám bohatšiu chuť. Ak vás kombinácia sladkého a slaného láka, pokvapkajte omáčkou aj opečenú raňajkovú slaninku či párok.
Dezerty
Omáčka je výborná na zmrzlinu, koláče či ovocné šaláty. Kombinácia javorového sirupu so zemitou chuťou olivového oleja dodá dezertom unikátny rozmer.
Na mäsko
Môžete ju použiť ako glazúru na rôzne druhy mäsa pri pečení alebo grilovaní. Skúste omáčkou potrieť kurča alebo bravčové mäso. Sladko-slaná chuť dodá mäsu výbornú chuť a lesklý povrch.
Foto: Shutterstock
Pečená či grilovaná zelenina
Skúste ju preliať cez pečenú zeleninu ako mrkvu, bataty alebo tekvicu. Sladkosť javorového sirupu a jemná chuť olivového oleja krásne doplnia ich chuť.
Na šaláty
Omáčka môže poslúžiť aj ako základ pre rýchly a chutný šalátový dresing. Stačí pridať trochu citrónovej šťavy alebo balzamikového octu a máte hotovo!
Diskusia k článku