Vína s takou čistou terroirovou stopou tvorí Ladislav Ďörď, rodák z Čeboviec. Jeho vinársku tvorbu dobre poznajú milovníci vína, ktorí navštevujú jedno z najkrajších juhoslovenských vinárstiev Chateau Rúbaň. Ďörď tu dostal príležitosť pred desiatimi rokmi od majiteľov Chateau Rúbaň Lászlóa Gyurkovszkého a Vladimíry Ollé a zakrátko presvedčil nielen ich, ale aj znalcov vína, že svojej práci dobre rozumie.
Rúbanské a susedné strekovské vinohrady patria ku klenotom Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Tunajšie vína majú iný príbeh ako čebovské, formovali ich štvrtohory s prudkými vetrami a mohutnými nánosmi spraše. Ďörď túto geologickú stopu ukrytú v podunajských pahorkoch identifikoval a preniesol do vín. Ako Čebovčana ho lákalo ukázať kontrapunkt k rúbansko-strekovským mokom, ktorý predstavovali čebovské vína.
Čebovce ležia na hranici Hontu a Novohradu na juhovýchodnom úpätí Krupinskej planiny, ktorá v čebovskom chotári prechádza do Ipeľskej kotliny. Rozhrania sú vždy zaujímavé, lebo sa v nich prelínajú dva charaktery územia a tie sa premietajú tak do povahy vína, ako aj ľudí, ktorí ich tvoria. Nielen víno, ale aj človek je obrazom územia, kde žije a ktoré kultivuje svojou prácou.
Najväčšou prednosťou vína je originalita, pôvodnosť, nezameniteľnosť. Tú najlepšie vidno, keď sa vyberané vína stretnú v priamom degustačnom súboji. Práve porovnanie minerálnych čebovských vín s vínami horúceho južnoslovenského regiónu ukázalo, že sa oplatí zaujímať o tento vinohradnícky kút stredného Slovenska.
Terroir na prvom mieste
Pred necelým polstoročím upozornilo na mimoriadny potenciál čebovských vín JRD Nenince, kde pracoval vinohradnícko-vinársky tandem Ján Domin a Ondrej Celleng. V šedivých osemdesiatych rokoch poslali na pulty socialistických obchodov víno, ktoré akoby pristálo z inej planéty. Neponúkli len biele a červené vína, ale aj ružové. Litrovky, do ktorých sa plnil ocot aj víno, nahradili atypickými sedmičkovými fľašami. Priťahovali pozornosť čírym bielym sklom, ktoré dalo vyniknúť výraznej farbe vína s minerálnou chuťou a jemnou aromatikou.
To víno si rýchlo našlo cestu do interhotelov vtedajšieho Československa. Vyvážalo sa do Veľkej Británie, fľaška od jednej po tri libry. Pochádzalo z akéhosi malého zapadnutého okresu. Väčšina Slovákov poriadne nevedela, kde na mape hľadať Veľký Krtíš a JRD Nenince, súčasťou ktorých sa stalo JRD Čebovce. Punc záhadnosti ešte viac povzbudil záujem o víno, ktoré akoby veštilo príchod novej doby.
Podľa čebovského vína sa dá čítať celkom nedávna i dávnejšia história našej krajiny, ktorá je plná vzostupov, ale aj pádov. Víno z Čeboviec dobre poznali opáti zo Bzovíka a vinohrady istý čas patrili aj hradným pánom z Fiľakova, hoci to bolo od Čeboviec vzdialené 70 kilometrov. Keď ide o dobré, ba čo dobré – výnimočné – víno, vzdialenosť nehrá rolu. A už vonkoncom nie v 21. storočí, keď vznikol projekt Pivnica Čebovce. Trojlístok László Gyurkovszký, Vladimíra Ollé a Ladislav Ďörď ho začali realizovať v roku 2020.
V ostatných piatich rokoch sme mali možnosť spoznať skvelé čebovské rizlingy vlašské aj rýnske, Rulandské šedé, Müller Thurgau a Svätovavrinecké, ktoré vyčnievali z radu odrodových vín práve svojím nezameniteľným terroirovým prejavom. To, že ide o skvelé vína, sa ukázalo tak v slovenských, ako aj na medzinárodných vinárskych súťažiach. Prekvapí, že pozornosť pritiahli odrody, ktoré sa v posledných dvoch desaťročiach dostali do tieňa svetových vín, ako boli a sú Chardonnay či Cabernet Sauvignon, alebo slovenské novošľachtence.
Pod Ďörďovou taktovkou sa opäť zaskvel Tramín červený súperiaci s Rizlingom rýnskym o trón kráľa bielych vín. Tramín slávil úspech v Madride na Bacchuse, tri razy v tomto desaťročí odtiaľ prišiel so zlatými medailami. A to, že Svätovavrinecké nepatrí do starého železa, sa potvrdilo v roku 2020, keď sa stalo šampiónom Národného salónu vín v kategórii červených vín. Vavrinec, ako ho familiárne volajú vinári, prekvapil plnosťou a sýtejšou farebnosťou. Z jednej strany to bolo dielo prírody a z druhej vinára Ladislava Ďörďa.
Vinohradnícke schody do neba
To všetko boli argumenty, ktoré hovorili o tom, že v Čebovciach sa oplatí vybudovať modernú pivnicu, ktorá natrvalo zveľadí potenciál čebovských, kosihovských a seľanských vinohradov. Pivnici vybrali dobrú polohu. Vyrástla vo svahu nad starou obchodnou cestou spájajúcou Balážske Ďarmoty so Zvolenom. V stvárnení pivnice možno cez dlhé vysoké stĺporadie čítať odkaz na minulosť. Stavba zároveň pôsobí ľahko, akoby ju stĺpy s úbočím, na ktorom vyrástla, dvíhali k modrej oblohe. Pivnica evokuje korene viniča zahĺbené do zeme a rovnako ako vinič sa šplhá za slnkom, je to krásna architektonická metafora.
Pár mesiacov pred dokončením dáva Pivnica Čebovce najavo, že je pevná, suverénna, dominantná a pritom prívetivá. Pozýva každého, kto okolo nej prechádza, zoznámiť sa s prostredím a ľuďmi, ktorí Slovensko obdarúvajú vínom.
Prvý pohár tu vypijeme na začiatku leta 2026.
Z terasy pivnice sa odkrývajú nádherné výhľady na vinohrady. Čebovce, susedné Kosihovce a Seľany majú vinice s pozoruhodnou geologickou minulosťou. Pri ich zrode stála búrlivá sopka, ale aj Panónske more. Oba nespútané živly sa postarali o horninové podložie, ktoré žičí viniču. Ladislav Ďörď akoby mimochodom prehodí, že tunajšie vína obsahujú 140 rôznych minerálov. Cítiť ich aj vo víne, je pevné, s krásnou atletickou postavou, s výraznou živou kyselinkou.
V kompozícii vín sa premieta vlnobitie dávneho oceánu a nevyhasínajúci vnútorný oheň planéty, ktorá tu zanechala sopečnú stopu v andezitových žilách predierajúcich sa k povrchu zeme. Sú tu tiež silné vrstvy tufu, do ktorých je len v Čebovciach vyhĺbených 300 malých vinohradníckych pivníc. Jednu takú má v Geruši, krásnom vinohradníckom údolí, aj Ladislav Ďörď.
Rizling rýnsky sa tu šplhá po prudkej stráni, ktorú završujú kužele kopcov Krupinskej vrchoviny. Takú panorámu nemá ani jedna vinohradnícka oblasť v krajine, pochváliť sa ňou môže iba Stredoslovenská. Vrchy porastené lesmi sú mohutnejšie ako vinohradnícke pahorky v Strekove a Rúbani. Mnohé vinohrady ležia na terasách. Časť z nich je po rozpade družstiev opustená, ale vinohradnícke schodiská stúpajúce do neba sú stále impozantné.
Pivnica Čebovce má atraktívne okolie, takže sa tu oplatí zdržať a preskúmať vinárske stráne a údolia. Tie v posledných 35 rokoch hľadajú po zániku niekdajšieho hegemóna priestoru JRD Nenince nový koncept. Ten prichádza s Pivnicou Čebovce, ktorá stavia na stáročiami preverenom potenciáli miestnych vín.
Moky s expresiou priestoru
Aj vo víne ako v odievaní či automobilizme, alebo v stravovaní ľudí vládne móda. Na jednej strane ju definuje v ostatnom čase príklon k naturalizmu, snaha predstaviť víno také, ako ho zrodila matka príroda, a na druhej strane sú moderné technológie, ktoré umožňujú citlivejšie vyjadriť dušu vína. Ondrej Celleng, čebovský vinársky patriot, to kedysi vyjadril veľmi presne: Robíme vína, ktorých krásu nevyzdvihujú kvasinky, ale nechávame vyniknúť vo víne odrodu.
Nuž ale ktorú? Spomínali sme svätovavrinecké víno, ktoré sa môže smelo merať s najpopulárnejšími červenými vínami. Je tu aj Rizling vlašský s prívlastkom Andezit. Expresívne víno s výraznou zlatistou farbou a intenzívnou viskozitou. Pochádza zo starých, viac ako 45-ročných, juhozápadne orientovaných vinohradov Starého vrchu. Ide o pozoruhodný klon vlašáku, aký je v súčasných vinohradoch už zriedkavosťou. Plodí zlatožlté drobné bobule plné slnka a minerálov.
Víno bolo po fermentácii rozdelené na tri samostatné zložky, ktoré vyzrievali oddelene a na záver sa opäť spojili. Prvá časť vína zrela v antikorovom tanku s jemným kvasničným kalom. Druhá zložka v malých drevených súdkoch a tretia časť v keramickej nádobe z vápencového rímskeho betónu. Viacvrstvová aromatika, ktorá sa tak vytvorila, dáva vínu nespochybniteľný charakter.
Vo vôni sa postupne otvárajú herbálne tóny, lúčne kvety a biele korenie, neskôr letná hruška, biela broskyňa a na záver prichádza ľahký dotyk dreva s typický vanilkovo-orieškovým prejavom. Chuť vína je výrazná a odrodovo čistá s intenzívnou „slankastou“ mineralitou a pevnou kyselinkou.
Nemáte chuť ochutnať toto vínko?
Stále je v móde Irsai Oliver. Vonia krajom rozkvitnutých agátov, kvety ktorých milujú včely. Bozk ženy po pár dúškoch tohto vína je plný vášne. Pozor, to víno podobne ako ostatné má nižší obsah alkoholu, okolo 11 až 11,5 percenta. Víno nám má priniesť opojenie, ale nie také, že na druhý deň si chytáme ubolenú hlavu. Naša doba miluje ľahkosť, je plná rôznych ťažkostí, tak prečo by malo byť víno ťažké.
Prekvapením ročníka 2025 bude podľa Ladislava Ďörďa Pálava. To víno má široký okruh obdivovateľov. Kríženec Tramínu červeného a Mülleru Thurgau zdedil po rodičoch príjemnú aromatiku. Vôňa je podobná ako pri tramíne, veľmi aromatická až muškátová, jemne korenistá s tónmi vanilky.
Víno, ktoré otvára oči
Stredoslovenskú vinohradnícku oblasť občas prirovnávajú k Burgundsku. Nuž tak ako je vo svete len jedno Burgundsko, tak je tiež terroir, ktorý nachádzame v Čebovciach, Kosihovciach a Seľanoch, nezameniteľný. Tu sa naozaj rodia vynikajúce červené vína a medzi nimi aj povestný Pinot noir. Ten z ročníku 2024 bude ozdobou každej tabule.
Prekvapí výraznejšou farebnosťou, ktorá je odrazom tunajšieho mnohovrstvového terroiru. Pri ochutnávaní vína, ktoré sa na rôčik dostalo do drevených sudov, cítime, ako sa víno po každom dúšku otvára a poskytuje nový vnem. Prehovára z neho dávna geologická minulosť, tajomné podzemie, ktoré korienky viniča transponovali do krásnych ovocných chutí.
S Pivnicou Čebovce prichádza nový pohľad na víno z juhu stredného Slovenska. Je to víno, ktoré otvára oči a vraví, priatelia, rozhliadnite sa lepšie po krajine, kde ste sa narodili. Za veľkým vinárskym zážitkom nemusíme cestovať do Talianska či Francúzska, prekvapujúci pôžitok nám pripravia aj naše slovenské vína. Tie z Pivnice Čebovce nám pripomenú, že máme vinohradnícke územie, kde sa rodia vína porovnateľné s vínami najslávnejších európskych regiónov.




Diskusia k článku