Fedor Malík:
Naša treska

Fedor Malík, 15. júna 2010     2 minúty čítania

Bol koniec daždivého mája a konečne sa ukázalo i slniečko...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Mal som dovolenku a do vinice sa nedalo vstúpiť. Pôjdem na trh do Pezinka a uvarím nejaký obed. Napísal som „nejaký". Znamenalo to, že moje rozhodnutie bude závislé od toho, čo mi „padne do oka".

Ponuka na trhu bola slušná. Čerešne, jahody, mladá cibuľa, mladé zemiačky. Také akurát. Ani veľké, ani malé. Boli zo Žitného ostrova. Povyberal som tie najkrajšie a už som „varil" i obed.

V neďalekom hypermarkete som sa zastavil pri pulte s mrazeným tovarom. Hrabal som sa medzi rybami a chcel som nejakú našu. Žiaľ ani kapor, ani pstruh mi nevyhovovali. Rozhodol som sa totiž ukuchtiť „portugalské zemiaky".
Pozri recepty na Lahôdky z vodnej ríše Čosi podobné ako „francúzske", len klobásku vymením za kúsky dobrej rybičky. V košíku sa ocitla treska. I keď bola z aljašských vôd, považoval som ju za tak trochu „našu" rybu.

Prišiel som domov, očistil som a uvaril zemiačky. Vymastil som pekáč a nakrájal naň plátky krumplí. Na ne som poukladal kúsky rozmrazenej tresky a kolieska vajca uvareného na tvrdo. Trochu korenia, soli, nasekanej petržlenovej vňate. A znovu vrstvu zemiakov, vrstvu ryby s vajcom.

Vrch pekáča bol opäť mozaikou nakrájaných zemiakov. Tie som napokon zalial rozšľahaným vajcom so smotanou a nechal som ich vo vyhriatej rúre zapiecť. Po necelej hodinke kuchyňa rozvoniavala portugalskými zemiakmi.

Podával sa k nim paradajkový šalát s cibuľou. Bola to zmena... a zmena poteší, napísal kedysi René Char.



Diskusia k článku

tinca
dobrý nápad s tými zemiakmi s rybou nejakou bez kostí aj pangas by bol dobrý
tibines
to može byt lahodka ale ja by som ešte navrch nastruhal syr.
chorvatka
Ja by som tam pridala cierne olivy a hlavne cesnak, ale najlepsie je kazemu podla svojej chuti; je to vyborné jedlo, ja ho robim v kuchte, zemiaky davam surové, len tie vajcia su na tvrdo uvarene; na dno kuchty dam hrubu vrstvu orestovanej cibule. Zalejem kyslou smotanou a varim velmi "pomaly" na malom ohni, lebo treska s mliekom je ako bomba
bozulka
Mne by to chutilo tak ako to bolo popísané,nič viac a nič menej.Dobrý nápad.






 



TOPlist