Foto: Pravda
Fedor Malík
A to aj v prípade, ak ju pečú s dvoma–troma jablkami v jej brušku. Tento mŕtvy vták sa v ich očiach s dobrou vykŕmenou husou nedá porovnať! Čo už narobíme. My však máme v pláne kačku a venovať sa budeme výlučne jej. Pozri recepty na Husacie a kačacie hody Keďže je menšia, slabšie vykŕmená, nebudeme ju piecť, urobíme z nej dobrú, hutnú polievočku. Droby odložíme bokom a rozštvrtíme ju. Pekné kúsky mäsa opláchneme, osušíme. Očistíme zeleninu – mrkvu, petržlen, menší zeler, väčšiu cibuľu, mladý kaleráb.
Vo väčšom hrnci mäso potom opečieme na bravčovej masti spolu s časťou nakrájanej zeleniny. To všetko zalejeme vodou, pridáme soľ, čierne i nové korenie, bobkový list. Polievku privedieme do mierneho varu a z povrchu zbierame penu vyzrážaných bielkovín.
Po slabej hodinke vývar precedíme a z kačice oberieme mäso. Vývar musí byť studničkovo priezračný. Potom pridáme ostatnú zeleninu, a keď zmäkne, dáme do hrnca kúsky kačaciny a osobitne uvarenú cestovinu.
Odporúčam modranské frkacúle, ktoré na strednom Slovensku volajú gágoríky. K slávnostnej kačacej polievke nemusíme nič, ale môžeme i čašu akurátne vychladeného vína. Navrhujem tokajské samorodné alebo polosuché barikové biele. Vyskúšajte a možno mi dáte za pravdu...
Kačku robím len so soľou, tak ju mám najradšej, lokše a červenú dusenú kapustu na víne. Na budúci týždeň príde dcéra z Írska, v nedeľu si ju spravíme a zvyšok jej ešte zabalím pre priateľa. Na Miletičke predávajú domáce kačky a iné domáce produkty vo štvrtok a piatok tety od Galanty. No aj tak si chodím kupovať až do Komárna, je to zvyk spojený s návštevou rodiny, dobrým halászlé v čárde pri Váhu.