Fedor Malík:
Najlepšia kačka

Fedor Malík, 30. novembra 2010     2 minúty čítania

Viete, aká je najlepšia kačka? To iste viete...


Foto: Pravda

Fedor Malík


A možno viete i to, že dobrá pečená kačka musí byť domáca a musí mať minimálne štyri kilogramy. Tak či onak, niektorým kuchárkam je to jedno. Kačku jednoducho nemusia, kačka im „smrdí“.

A to aj v prípade, ak ju pečú s dvoma–troma jablkami v jej brušku. Tento mŕtvy vták sa v ich očiach s dobrou vykŕmenou husou nedá porovnať! Čo už narobíme. My však máme v pláne kačku a venovať sa budeme výlučne jej. Pozri recepty na Husacie a kačacie hody Keďže je menšia, slabšie vykŕmená, nebudeme ju piecť, urobíme z nej dobrú, hutnú polievočku. Droby odložíme bokom a rozštvrtíme ju. Pekné kúsky mäsa opláchneme, osušíme. Očistíme zeleninu – mrkvu, petržlen, menší zeler, väčšiu cibuľu, mladý kaleráb.

Vo väčšom hrnci mäso potom opečieme na bravčovej masti spolu s časťou nakrájanej zeleniny. To všetko zalejeme vodou, pridáme soľ, čierne i nové korenie, bobkový list. Polievku privedieme do mierneho varu a z povrchu zbierame penu vyzrážaných bielkovín.

Po slabej hodinke vývar precedíme a z kačice oberieme mäso. Vývar musí byť studničkovo priezračný. Potom pridáme ostatnú zeleninu, a keď zmäkne, dáme do hrnca kúsky kačaciny a osobitne uvarenú cestovinu.

Odporúčam modranské frkacúle, ktoré na strednom Slovensku volajú gágoríky. K slávnostnej kačacej polievke nemusíme nič, ale môžeme i čašu akurátne vychladeného vína. Navrhujem tokajské samorodné alebo polosuché barikové biele. Vyskúšajte a možno mi dáte za pravdu...




Diskusia k článku

alexdidi
Pripájam sa k tomu,že polievka z kačice je vynikajúca(lepšia ako slepačia,podľa mňa).Tiež ju robievam takmer rovnako,ale keďže nechovám kačičky,iba ich musím kúpiť,tak prsia(niekedy i stehná) pripravujem zvlášť ako hlavné jedlo a zo zbytku je polievka.Viem,že sa chová aj zvláštny druh kačice vhodný práve na polievku,jedla som takúto a tá je priam famózna.
tinca
tak 4 kilová kačka musí byť len domáca, lebo tie obchodné sú kalibrované len na 2,9 kg. Len kde vziať domácu u nás asi ťažko,kedysi mamina kupovala na trhu. Polievku som nerobila, ja teraz väčšinou kupujem delenú stehná a prsia. Len keď nás je viac tak celú, tá je chutnejšia a mám ju radšej ako napr.hus,l ebo je šťavnatejšia. A dobrá plnka z jablk a suš.sliviek+med nemá chybu.
alena45
kačku kupujem v novembri v Komárne na trhu. Už druhý rok som kúpila od toho istého pána, krásnu žltučkú, na kukurici nešetrili. Najradšej mám "čínske" kačky, majú viac mäsa, menej tuku a krásnu veľkú pečienku. Droby sú kompletné aj s nožičkami( i keď u kačky sa to volá asi inak), takže aj polievka bude najlepšia.
Kačku robím len so soľou, tak ju mám najradšej, lokše a červenú dusenú kapustu na víne. Na budúci týždeň príde dcéra z Írska, v nedeľu si ju spravíme a zvyšok jej ešte zabalím pre priateľa. Na Miletičke predávajú domáce kačky a iné domáce produkty vo štvrtok a piatok tety od Galanty. No aj tak si chodím kupovať až do Komárna, je to zvyk spojený s návštevou rodiny, dobrým halászlé v čárde pri Váhu.






 



TOPlist