Múka, vajce, strúhanka:
Chýba vám niečo na trojobal? Žiadny problém, toto sú najlepšie náhrady tejto svätej trojice

Jarmila Horváthová, včera 06:00     4 minúty čítania

Ani chýbajúca surovina z klasickej zostavy na obaľovanie vám nemusí prekaziť radosť z vyprážaných rezňov, syra či zeleniny.



Foto: Shutterstock

Kto by si občas rád nepochutnal na rezni, syre, šampiňónoch či zelenine, obalených v trojobale a vypražených alebo pečených v rúre. Na tento jeden z najobľúbenejších spôsobov tepelnej úpravy stačí mať doma hladkú múku, vajce a strúhanku.

Lenže čo ak zistíte, že vám niečo z toho chýba? Našťastie, ani jedna surovina z tejto tradičnej trojice nie je nenahraditeľná...

Trojobal bez hladkej múky

Na trojobal sa najčastejšie používa hladká pšeničná múka, ale ak ju nemáte, alebo jej máte málo, nič sa nedeje. Použiť môžete aj polohrubú alebo hrubú múku, ale aj múku typu 1050 (chlebová) alebo celozrnnú – a to rovnako pšeničnú ako aj špaldovú. Na obaľovanie môžete však použiť aj iné, menej tradičné druhy múk, napríklad mandľovú, tekvicovú alebo cícerovú.



Foto: Shutterstock

Trojobal bez vajíčka

Rozmiešané vajíčko pôsobí ako spojivo medzi múkou a strúhankou. Ale ak žiadne vajce doma nemáte, alebo chcete pochúťku pripraviť pre niekoho, kto má intoleranciu na vajíčka, tieto môžete v trojobale nahradiť mliečnymi výrobkami – mliekom, smotanou alebo bielym jogurtom. Aj kondenzované mlieko, samozrejme nesladené, je dobrou voľbou.

Stačí vybranú tekutinu dochutiť trochou soli a korenia, potom surovinu obaliť v múke ako zvyčajne a následne ponoriť do tekutiny, ktorá je náhradou vajíčka. Ak chcete získať pikantnejšiu chuť, do tekutej zložky môžete primiešať trocha horčice. Nakoniec obaľte v strúhanke, prípadne v nejakej jej náhrade.



Foto: Shutterstock

Ak sa chystáte v trojobale obaľovať zeleninu a potrebujete vegánsku náhradu vajec ale aj mlieka, odporúča sa nahradiť ich tekutou zmesou sójovej múky (alebo inej múky podľa vlastného výberu) a vody. Zmes nechajte chvíľu odstáť, aby jej konzistencia zhustla. Namiesto vody možno použiť aj rastlinnú alternatívu mlieka.

Zo zeleniny sa hodia na obaľovanie baklažán, karfiol, kaleráb alebo zeler, ale aj huby a tofu. Ak sa vám však zdá, že vaječná náhrada na ne a na múku nechce priľnúť, treba len trochu trpezlivosti, pretože povrch zeleniny je často príliš hladký alebo tvrdý. Pomôže, keď zeleninu po krátkom čakaní ešte raz ponoríte do tekutiny a potom ju obalíte v strúhanke.

Trojobal bez strúhanky

Nemáte doma strúhanku a ani nijaké tvrdé pečivo, z ktorého by ste ju mohli urobiť? Existuje niekoľko dobrých alternatív, ktoré môžete použiť namiesto nej.

Strúhanku môžete nahradiť týmito surovinami: rozdrvené kukuričné vločky, sezamové semienka, pomleté ovsené vločky, rozdrvené tortillové lupienky, rozdrvené snacky ako sú slané tyčinky, grisini a podobne, mandľové a orieškové lupienky, mleté orechy alebo polenta.



Foto: Shutterstock

Ďalšie možnosti čím nahradiť klasickú strúhanku na obaľovanie nájdete v tomto článku:





ANKETA: Držíte sa ešte zvyku, že v nedeľu majú byť na obed rezne?

8,2%



91,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist