Fedor Malík:
Mozočkový guláš

Fedor Malík, 16. januára 2024     2 minúty čítania

Zabíjačka bez krvi je ako pivnica bez vína. Nakúpiš bravčové, naporciuješ, urobíš guláš, klobásky, huspeninu. Nehnevajte sa, takýto postup okráda pocity, vône, chute...



Foto: Pravda-Ivan Majerský

Tá domáca zabíjačka začína pichnutím svine. Krv je vzácna, treba ju miešať, opatriť a neskôr použiť na prípravu toho, opäť sa nehnevajte, čo mám najradšej. Pre mňa osobne sú to "hurky", jelitá, krvavnice. Akurátne slané, korenené, chrumkavé. A k tomu čerstvý malokarpatský chlieb. Poďme však po poriadku.

Miloš a Stano sú naši skvelí modransko-kráľovanskí mäsiari. Majú za sebou už pekných pár tisíc sviniek. To je už niečo! Po smrti sa zviera očistí v koryte vrelou vodou a kolofóniou. Potom sa rozreže a vyvrhne. Do kotla s vriacou vodou ide hlava, kože, vnútornosti. Bude ovar, bude kotlovina. A teraz pozor! Prichádza super špecialita. Mozočkový guláš.

Mozog, miecha, líčka, trocha pečene, vajíčka, opražená cibuľka. Gurmeti sa idú zadrhnúť. Opäť chlieb a štipľavá čalamáda. A už to frčí. Tlačenka, zabíjačková kaša, varia sa jaternice, jelitá, pripravuje sa paprikový lalok s cesnakom (lepší je údený). A už buble kapustnica, pečie sa mäso, hurky, paprikový guláš. Od presily vône praská nová maľovka.

Pre fajnšmekrov je tu ešte zabíjačková polievka s frkacúlami, teplé oškvarky. Len klobásy chýbajú. Mäso sa musí uležať a modranské luteránske pátričky bude Miloš robiť až zajtra... Už sa zvečerilo, oťaželi aj žalúdky. Nie všetkým je dobre.

Našťastie Jožko Prídala má so sebou dve balenia pancreolanu... Kapurkový záver. Ponuka Mirka Duda je originálna. Podáva skvelú makovo-višňovú štrúdľu s ešte nedokvaseným Dunajom 2023. Má dobrých 20 gramov zvyškového cukru a s dezertom sa príkladne sobáši. Škoda, že to neposúdi Brilant Savarin. Ten už takmer tristo rokov nie je medzi nami...



Diskusia k článku







 



TOPlist