Fedor Malík:
Morušová balenka

Fedor Malík, 4. júla 2023     2 minúty čítania

Bol koniec júna a počasie vystrájalo. Roztrhli sa nebesá a životodarná "hádveó" ničí a zabíja. Potoky sa menia na riavy a voda prevaľuje brehy riek. Zaplavené sú naše pivnice a vypiplaná zelenina ľahla blatom.



Foto: Pravda

Jeden deň tak, druhý naopak. Modrá obloha a sparno ako v práčovni. Je bezvetrie a perenospóra hlce kvitnúcu vinicu. Ach Bože, prečo nás toľko trestáš...

Náš drobizg, naše deti to však nechápu. Akoby aj... koniec júna, pre našich potomkov je to vždy najkrajší mesiac v roku. Mesiac vykúpenia, začínajú sa dvojmesačné prázdniny! Bude že to zábavy, šantenia...

Za dobré vysvedčenie si Janko aj Marienka zaslúžia odmenu. Niečo chutné, lákavé. Hneď vám napadne letné ovocie a balkánska zmrzlina. Viem o čom píšem. V lete sa v Modre nepije víno, líže sa zmrzlina. To ľadové čarovno má dnes stovky neprirodzených farieb, nepoznaných odórov a prekvapivých chutí.

Prajete si slaný karamel, mentol s čiernymi olivami a či "ajskrém" z hnedého maku? Zmrzlina je drahé potešenie a lákavý kornútok v karameli či horkej čokoláde je ešte drahší... dolížeme ľadové potešenie a nasmerujeme deti na čosi sladké a ovocné. Čo tak oprášiť staré recepty a pripraviť deťom čosi z babkinej rúry. Je čas prekvapiť.

Napríklad prípravou morušovej "balenky". Ide o roládu z piškótového cesta plnenú tvarohovým krémom a čerstvými čiernymi morušami. Zrejú práve teraz a možno ich máte v záhrade. Ak vám z nich za hrsť zostane, pre starších ich použite na prípravu francúzského "kir royal" Potrebujete na to však dobre vychladený pohár sektu...





Diskusia k článku







 



TOPlist