Fedor Malík:
Morka so žihľavou

Fedor Malík, 17. septembra 2009     2 minúty čítania

Polovica mojej rodiny nemá rada hydinu. Na dvore, ba ani na tanieri...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Darmo im pripomínam múdre slová vdovy Škodáčkovej, ktorá vravela: „Čistý dvúr, prázdny stúl...“ Pečené kura na tanieri je tak či onak, pre mnohých mŕtvy vták na tanieri. S tým už nič nenarobíme... S hydinou musíme voči jej odporcom „narábať“ tajne a ľstivo. Tak ako som to urobil nedávno i ja.

Manželka „antihydinárka“ bola u otca v Skalici. Kuchynský ring bol voľný. V hypermarkete som mal šťastie. Práve vykladali francúzske mrazené morky . Boli také akurátne, troj–, štvorkilové. Morku som nechal rozmraziť, opláchol ju, jemne nasolil a do rána uložil do chladničky. O jej príprave sa mi snívalo celú noc. Ráno bolo všetko jasné. Pripravím morku so žihľavovou plnkou! Pozri ďalšie skvelé jedlá s bylinkami Bývam takmer pod lesom, takže so žihľavou neboli problémy. Vždy rastie mladučká pri potoku v Štampochu. Natrhal som z nej a sparil som ju horúcou vodou. Vychladnutú som najemno nasekal. Voňala celá kuchyňa. Plnku som si pripravil z drobno nakrájaného bravčového a údeného mäsa. Tri staré rožky som pokrájal na kocky a oblial ich vývarom tak, aby sa príliš nerozmočili.

Pridal som dve rozšľahané vajíčka, dochutil soľou, čiernym korením, majoránom, oreganom (tíši bolesť zubov) a saturejkou (má protihnačkové účinky). Všetko som dobre premiešal a morku naplnil. Pri 180 – 200 oC som ju piekol dobré dve hodiny. Podával som ju so zemiakmi s rozmarínom. Bola to paráda, paráda, ktorá utíšila hlad a liečila zároveň...



Diskusia k článku







 



TOPlist