Fedor Malík:
Moje ratatouille

Fedor Malík, 18. augusta 2015     2 minúty čítania

Leto vrcholí a ja som zostal ako kôl v plote. Sám. Rodina sa rozletela po svete a šéf domu sa kutre v záhrade, zalieva, zametá, píše a varí.


Foto: Pravda - Ivan Majerský
Varím výlučne pre seba. Zdravo, objavne a z domácich surovín. Tento týždeň bol v znamení ratatouille. Ťažko sa to vyslovuje, ľahko sa to však pripravuje. Ide o okcitánsku „ratatolhu“, katalánsku „xamfainu“ alebo o „tumbet“ z Malorky. Po našom je to miešaná zelenina. Môžeme ju podávať „len tak“, dusenú alebo zapekanú s omáčkou... My si dnes pripravíme žlto– zelené ratatouille. Do hlbokej rajnice nakrájame žltú papriku, žltú cuketu a žlté paradajky. Potom cibuľu, cesnak, dva–tri baranie rohy a za hrsť stopkového zeleru. (To je novum, to tu ešte nebolo!). Zeleninovú zmes posolíme, ošetríme bazalkou, majoránom a tymianom. Všetko to hojne pokvapkáme olivovým olejom a držíme na plameni tri až päť minút.

Ratatouille papáme ešte horúce. Najlepšie s čerstvým chrumkavým chlebíkom a čašou vychladeného malokarpatského vlašáka.



Diskusia k článku

venusa
V mojom okoli som nevidela žltú cuketu, no stopkovy zeler používam všade, kde sa len dá. Tento rcp je lákavý, ja by som tam pridala aj žltú podlhovastu tekvicu.
kuchticka
@venusa - a nie je ta podlhovasta tekvica prave ta zlta cuketa?
Ak nie nevadi a moze ju nahradit v tomto recepte I ta zlta podlhovasta tekvica. Nebude to vobec na skodu a dobru chut prajem.






 



TOPlist