Fedor Malík:
Medovníky slečny učiteľky

Fedor Malík, 5. decembra 2017     2 minúty čítania

Advent, čas predvianočný, je tu. Do života cirkvi ho zaviedli dvaja rímski pápeži. Napred Gregor Veľký v roku 600 a potom Ján X. v roku 922. Nuž a k čaru adventu prispeli i protestanti. Veľmi prosto a prakticky. Zavedením adventného venca.



Advent je čas magický. Zamýšľame sa nad sebou, urovnávame spory a postíme sa. Žiadne pečené bôčiky, paprikové laloky, tučné tlačenky. Až do Vianoc si to žiada veľa pokory...

Neznamená to však, že v kuchyni sa nezvŕtame. Kuchtíme, varíme a pečieme predvianočné dobroty. Slané i sladké. Pripravia sa a budú chrumkavé ešte zopár týždňov. Napríklad také medovníky. Pečú sa u nás od 14. storočia a cechy pernikárov prekvitali i v Hornom Uhorsku. Napríklad i v Modre. Čosi z tej tradície nám tu ešte zostalo.

Spomínam si na slečnu, bola slečnou až do smrti, učiteľku Elenu Šimkovú. Perníky z jej rúk nemali široko-ďaleko obdobu. Piekla ich z medu, múky, klinčekov, zo škorice a z citrónovej kôry. Cesto deň odstálo, potom sa rozvaľkalo a vytláčali sa z neho srdiečka, hríbiky i hviezdičky. Vrch, a teraz to príde, bol zdobený zoschnutými bobuľami „líščej“ Izabely. Bola to chuť starej Modry, našich starých otcov a materí...



Diskusia k článku

mimy
Poprosím čo je to "líščia" Izabela? Aj som gúglila a našlo mi to všetko možné, len nie líščiu Izabelu. Ďakujem pekne, ak ma niekto oboznámi.
rulik
Izabela je druh voňavého modrého hrozna pomerne s veľkými bobuľami
mimy
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, tiež žijem vo vinohradníckej oblasti ale to mi nikdy nenapadlo zdobiť medovníky uschnutými bobuľami. Zaujímavé
haji
@Rulik (5.12.2017 07:54)
Aj já děkuji za rozšíření obzorů!
Milý článek, plný lásky, vůní, chutí a staré moudrosti. Děkuji pán Malík!






 



TOPlist