Fedor Malík:
Medové „prdelky“

Fedor Malík, 27. februára 2018     2 minúty čítania

Sviatok svätého Valentína máme za sebou. Nič nám však naďalej nebráni navzájom prekvapovať sa čímsi sladkým, čímsi úsmevným.



Dámy, čo tak napríklad napiecť vášmu manželovi, priateľovi a či milencovi moravské medové „prdelky“. Áno, je to originálny moravský recept z hlavy tamojších vinárok (nie sú len vinári! ) – bakchantiek. Je to hit nedávnych rokov, ktorým sa donedávna ilustrovala ponuka vianočného pečiva. Tie „prdelky“ však tak príjemne prekvapili, že v súčasnosti sa už pečú kedykoľvek. Vo všedný deň i vo sviatok...

Neodsudzujte, prosím, termín „prdelka“. Ak nie ste moralisti, je to priliehavý a nežný výraz pre poetickú časť tela nežného pohlavia. Práve tej by sa mala táto pečená medová maškrta podobať. Pečte, fantazírujte a „prdeliek“ si upečte, koľko len chcete. Prizvite k spolupráci i toho, komu bude toto sladké pečivo určené. Až potom uvidíte, aké sa budú u vás diať veci...

Štvrť kila hladkej múky, desať deka masla, 150 ml medu, prášok do pečiva, štipku soli a dva žĺtky spracujte na hladké cesto. To nechajte v chladničke dve hodiny „odpočinúť“. Potom ho rozvaľkajte na hrúbku dvoch milimetrov a vykrajujte z neho srdiečka. Odkrojením ich špičiek z nich vytvoríte „prdelky“. Tie pečiete desať minút pri 160–180 °C.

Ešte teplé ich zlepte pikantným džemom. Najlepšie ríbezľovým. Nuž a celkom na záver „prdelky“ oblečte do „spodného prádla“ pomocou bielkovej polevy (bielok, práškový cukor, citrónová šťava). Verím, že „prdelky“ sa vydaria a všetci budú mať z nich radosť. Stačí už len do nich zahryznúť a ocitnúť sa v siedmom nebi...



Diskusia k článku

mimy
No teda p. Malík, Vy sa nezdáte...
motozuzika
Mne to silno pripomína medovníky a presne takto som ich ktorési minulé Vianoce vykrojila a ozdobila manželovi. Polovica boli "prdelky", polovica dekolt - záleží len na tom, akú bielizeň si nakreslíte :-) Ospravedlňte zníženú kvalitu môjho zdobenia :-D








 



TOPlist