Fedor Malík:
Makaróny s tekvicou

Fedor Malík, 1. decembra 2020     3 minúty čítania

Mrcha nečas, nevľúdna slota. November dvetisíc dvadsať. Je temno, mrholí a hmla vám zalieza pod nechty. Pochmúrna nálada, pochmúrne časy.



Covid nie a nie ustúpiť. Je tvrdohlavý. Žijeme stále v zlých snoch. Sem–tam drobné vykúpenie. Mraky sa zdvihnú a spoza nich sa prebíja predzimné slnko. Hneď je človeku lepšie...

Sadám do auta a trielim do Šenkvíc. Akosi som si túto obec v poslednom čase zaľúbil. Sú tam dobrí vinári a šéfuje im Tibor. Skvelý slovenský šľachtiteľ viniča. Má otvorené. Usporiadanou záhradou kráčam nadol k železničnej trati. Záhrada je to obrovská. Vinič, ovocné stromy, zelenina. Eva v zablatených gumákoch tlačí do kopca už piaty fúrik úhľadnej zimnej tekvice. Takú som v živote nevidel. „Volá sa Franclove fúze,“ vraví Tiborova manželka. „Dve ti podarujem, len je veľmi tvrdá, musíš ju predvariť a piecť so šupkou,“ dodáva. Tekviciam som sa potešil, chvíľku podebatoval a pobral sa domov...

Veru, ťažké časy žijeme. Ťažobu na duši treba odľahčiť na tanieri. Pozor, blížia sa Vianoce a žalúdok dostane zabrať. Tá tekvica sa mi veru hodí. Ešte v ten deň som ju k obedu pripravil. Rozrezal som ju a vyčistil. Bruško mala plné jadierok a dlhých bielych „Franclových fúzov“. Narezal som ju ako melón, pozdĺžne na plátky. Tie som predvaril. Keď vychladli, orezal som šupu a nakrájal ich na kocky.

V extra hrnci sa už varili makaróny. „Maccheroni al ferretto“ – makaróny z krupice a tvrdej pšenice. Varili sa štvrť hodinku a bola to skvelá pasta. Hladučká a kĺzavá.

V pekáči som zmiešal cestoviny s tekvicou, pridal za hrsť čiernych olív a za hrsť „slížikov“ červenej kapie. Trochu soli, trochu čierneho korenia, pár kvapiek olivového oleja. Povrch som polial smotanou a posypal strúhaným syrom. Iste aj vy máte radi maďarskú trapistu. Je tuším chutnejšia ako gouda či eidam. Rozvoniavajúca dobrota bola v rúre pri 160 °C slabú polhodinu. Na záver som na niekoľko minút zvýšil teplotu o pár stupňov. Povrch zapekaniny bol zlatistý a tak akurátne chrumkal...



Diskusia k článku







 



TOPlist