Fedor Malík:
Makaroni munilla

Fedor Malík, 10. augusta 2010     2 minúty čítania

Ubytoval som sa v hoteli StayAt neďaleko parlamentu...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Súčasťou izby bola slušná kuchynka. Potešilo ma to. Fínsko je totiž pre nás pridrahé. O reštauráciách ani nevraviac. Kúsok lososa či steak s kôpkou zeleniny a dvoma–tromi zemiačikmi stojí dvadsať eur. Čo je veľa, to je veľa.

Rozhodol som sa, že jedno teplé jedlo denne si pripravím sám. Zašiel som do potravín u Stockmana a kúpil si vrecko makarónov. Nuž makarónov... všetky fínske ,,rúrkové" cestoviny, hrubé, tenké, rovné, poskrúcané, sa nazývajú „makaroni".Pozri recepty na Rýchle pochúťky Toto boli skôr naše kolienka. Boli lacné, takže na ostatnom som už nešetril. Makaróny som uvaril v slanej vode, precedil ich, pokvapkal olivovým olejom a na malom plameni som do nich zapravil dve rozšľahané vajcia.

O minútku bolo hotovo. „Makaroni munilla", alebo ak chcete po našom, makaróny s vajcom. Ešte som ich jemne posolil, pokvapkal kečupom a hojne posypal jemne posekaným kôprom. Ten je vo Fínsku nesmierne populárny.

Jedlo „lenivej gazdinky" na cestách sa vydarilo. „Zmastil" som dve porcie. Žalúdok sa vzdúval a žiadal si čosi kvapalné. Len tak v šľapkách a šortkách som zbehol do záhradnej reštaurácie „Storyville" v neďalekom parku.

Objednal som si dve deci ružového od dôveryhodného kalifornského výrobcu. Gallovo ružové bol však unavený a nechutný polosladký mok. Nasilu som ho dopil a zaplatil. Dvanásť eur za tie tri glgy ružovej žbrndy. Celú noc sa mi o tom snívalo...




Diskusia k článku

tinca
tak to bol šok pre takého odborníka vinára, ako ste vy. Zlaté naše Slovensko, tu si môžeme dovoliť kvalitné vínko aj fľašku, nie dva deci.
furdica
Ešte že sa Vám vydarili tie -slíže-s vajcom ale s koprom som to ešte nejedla hoci ho mám v záhrade celý rok aj tri krát ho sadím v roku .Včera som robila fazulkovu polievku s koprom Dala som do nej aj také malinké zemiačky čo som vykopala, ako oriešky boli .V tej polievke- hotová básen
chassia
neviem, z tychto par riadkov mi vychadza ze Fini nie su moc gurmani, ak vobec....






 



TOPlist