Foto: Shutterstock
1. Ľadová káva
Kombinácia kávy, ľadu a mlieka - to je klasika. Na prípravu ľadovej kávy potrebujeme espresso, ktoré necháme vychladnúť. Pripravíme si vysoký sklenený dvojdecový pohár, do ktorého dáme päť kociek ľadu a zalejeme ich 1 dl vyšľahaného mlieka. Do pohára prilejeme pripravené a vychladnuté espresso alebo dopio (dvojité espresso).
Tip Varechy: Pri príprave ľadovej kávy je veľmi dôležitá aj kvalita ľadu. Na výrobu ľadu do kávy preto nepoužívame vodu z vodovodného kohútika. Vhodnejšia je balená alebo filtrovaná.
Podľa niektorých definícií sa ľadová káva líši od frappé tým, že obsahuje zmrzlinu namiesto ľadu. Pravdou však je, že v rôznych podnikoch dostanete pod ľadovou kávou úplne iný nápoj. Jednu z verzií si môžete pozrieť vo videu:
https://www.youtube.com/watch?v=r_NSx-ZYfoY Zdroj: YouTube, Viktor Nagy
Diskusia k článku