
Do tých krajov na Morave chodím rád. Príroda je pekná, ľudia sú tam dobrí a napokon ani slivovica a víno nie sú na zahodenie. Nuž a o tamojšej gastronómii ani nehovoriac.
Dnes si spolu urobíme silnú slepačiu polievku kútňačku. Kvázirecept na ňu som dostal od Vlaďky Seidlovej zo Spolku moravských vinárok, známych Bakchantiek.
Veľkú žltučkú sliepku varíme hodinu s bielou cibuľou, bobkovým listom a celým čiernym i novým korením v dostatočnom množstve osolenej vody. Mierny oheň je dôležitý. Kým sa sliepka varí, pripravíme si z dvoch hrstí hrubej múky a jedného vajca domáce slížiky. Dopracujeme sa k cestu viskozity plastelíny. Dosku „podmúčime" a cesto rozvaľkáme na tenkú a veľkú placku. Premiestnime ju na utierku, kde rýchlejšie preschne. Cesto po polhodine narežeme na cca 5 cm široké plátky, tie poukladáme na seba a ostrým nožom nakrájame na minitenké slížiky. Rukou ich jemne rozstrapkáme a necháme dosušiť.
Sliepku vyberieme, mäso oberieme z kostí a nakrájame na kúsky. Slepačí vývar precedíme a dáme doň na štvrťhodinku variť na drobné kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu. A nezabudnite, prosím, na paštrnák a čierny koreň. Slížiky uvaríme zvlášť a zapracujeme ich do polievky spolu so slepačím mäskom až na záver. Horáky vypneme a vrch „kútňačky" ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Deťom nalievame do pohárov citrónovo–limetkovú limonádu a dospelí majú v čašiach mladý moravský muškát (už) ročníka 2018...
Želám vám pevný krok a veľa zdravia v tom nasledujúcom nádejnom roku 2019.
Diskusia k článku