Fedor Malík:
Kurča, niva, hruška

Fedor Malík, 1. augusta 2017     2 minúty čítania

V horúčavách sa ani vášmu telu akosi nechce. Slnko spaľuje, organizmus lenivie a vám sa privierajú oči. Možno aj od toho „oroseného“, ktoré si zaradom otvárate.



Pivo už nepite a urobte si radšej chutný letný obed. Taký „baletný“, taký ľahší, po akom vám bude dobre. Skúseností máte už dosť, aj sami na to prídete. Vylúčite ťažké „olovnaté“ suroviny. Divinu i hovädzie nechajte v mrazničke a aj to chutné bravčové si nechajte na chladnej šie dni. Vyprážaných rezňov bolo tohto leta už akosi priveľa.

Dosť som vám toho vymenoval. Zostala nám už len ryba a hydina. Na rybu práve dnes nemáte chuť. Takže bude hydina, kurča. Nie hocijaké. Pečené kurča s plnkou, chutnou a parádnou. Urobíme si ju napred. Tri-štyri staré rožky pokrájajte na kocky. Namrvte na ne vyzretý plesňový syr, pridajte trochu čierneho korenia, pol hrsti mladých kapár a nasekaný kôpor. Všetko to pokvapkajte hydinovým vývarom. Tak do „polosucha“. Plnku vložte potom do kurčaťa, polejte ho maslom a pečte dve vyučovacie hodiny na 160 °C.

Po hodine vložte do pekáča zopár polovičiek letných hrušiek. „Vtáka po smrti“, tak vraví moja manželka, pravidelne polievajte výpekom. Kožtička musí byť chrumkavá a zlatistá, zlaté kurča potom porciujte i s plnkou na tanier ešte za horúca a pridajte naň i dve–tri polovičky pečených hrušiek. Tie môžete pokvapkať dobrým starým vínnym brandy.

Chutné kurča, pikantná niva a pečené letné hrušky. Letný obed na pohľadanie. Či pohladenie?



Diskusia k článku







 



TOPlist