Foto: Pravda
Fedor Malík
Oberalo sa však v pohode. Bolo teplučko a sem– tam spoza mrakov vykuklo i štrbavé jesenné slnko. V noci sa však všetko zvrtlo. Pršalo, zima–prezima a doma sme museli i prikúriť... Pozri recepty na Variácie na skvelé rezne Pozriem do chladničky, do mrazáka. Nič moc. Čo si uvaríme? Ktosi navrhol rezne. Tie sú však každú druhú nedeľu. Bolo treba trochu zaexperimentovať. V obchode som do košíka vložil dva balíčky kuracích pŕs a cestou domov ukul recept. Kuracie prsia na karameli!
Karamel som ešte ako študent „vo veľkom" pripravoval v laboratóriu na fakulte. Prsia som opláchol, v utierke osušil, na plátky pokrájal a na miernom ohni na zmesi olivového a hroznového oleja z oboch strán opražil.
Soli sa vyhýbam, musia byť šťavnaté a krehké. Soľ je v kuchyni viacsečná zbraň. Na slniečkovožltý tanier som naporcioval barinku karamelu, uložil som na ňu voňavučké horúce prsia a jemne ich poprášil ďumbierom. Ukrutne dobre zavoňali.
Podával som k nim červené francúzske rohlíkové zemiačky varené v šupke. Kupujem ich v Hainburgu a sú skvelé. V čaši som mal naliatu Peseckú leánku môjho priateľa Mirka Duda z Harmónie. Harmónia na tanieri, harmónia v pohári.
Diskusia k článku