Fedor Malík:
Kuracie na karameli

Fedor Malík, 12. októbra 2010     2 minúty čítania

V sobotu sme dooberali poslednú vinicu..


Foto: Pravda

Fedor Malík


Bola to bieda, na akú si celý život nepamätám. Z pol druha hektára nebude viac ako tisíc fliaš vína. Aj to nie bohvieakého. Cukornatosť na hranici kabinetu...

Oberalo sa však v pohode. Bolo teplučko a sem– tam spoza mrakov vykuklo i štrbavé jesenné slnko. V noci sa však všetko zvrtlo. Pršalo, zima–prezima a doma sme museli i prikúriť... Pozri recepty na Variácie na skvelé rezne Pozriem do chladničky, do mrazáka. Nič moc. Čo si uvaríme? Ktosi navrhol rezne. Tie sú však každú druhú nedeľu. Bolo treba trochu zaexperimentovať. V obchode som do košíka vložil dva balíčky kuracích pŕs a cestou domov ukul recept. Kuracie prsia na karameli!

Karamel som ešte ako študent „vo veľkom" pripravoval v laboratóriu na fakulte. Prsia som opláchol, v utierke osušil, na plátky pokrájal a na miernom ohni na zmesi olivového a hroznového oleja z oboch strán opražil.

Soli sa vyhýbam, musia byť šťavnaté a krehké. Soľ je v kuchyni viacsečná zbraň. Na slniečkovožltý tanier som naporcioval barinku karamelu, uložil som na ňu voňavučké horúce prsia a jemne ich poprášil ďumbierom. Ukrutne dobre zavoňali.

Podával som k nim červené francúzske rohlíkové zemiačky varené v šupke. Kupujem ich v Hainburgu a sú skvelé. V čaši som mal naliatu Peseckú leánku môjho priateľa Mirka Duda z Harmónie. Harmónia na tanieri, harmónia v pohári.




Diskusia k článku

kuchticka
No, kura na karemeli som este nejedla. Ale snad sa mi to podari vyskusat aspon pre seba, lebo moja draha polovicka zavrhuje vsetky novoty a nezname recepty. Uz dopredu vie, ze mu to nebude chutit. Ked chcem vyskusat novy recept, nesmiem mu to nikdy prezradit predom, ale az ma na tanier skoro prazdny. Konzervativec az na pudu.
kuchticka
Lutujem vasu namahu a snahu tohorocnej "necasovej" urody. Ale to bolo zrejme na celej zemegule rovnake. U nas medvede maju velky nedostatok zasob na prezimovanie. Vsetky plodiny ktore maju zasobovat tieto velke zvieratka zacaly kvitnut v tom case, ked je v inych rokoch uz po urode, takze vobec nedozraly a zvierata sa dobyvaju do znasich zahrad a k domomov pre pokrm.
marienka44
Nie je uvedena priprava karamelu. Viem, ze je to rutina pre kuchara. Ale ja viem, ze karamel po schladeni ztvrdne na kamen. Na taky by som masko nepolozila. Snad ten karamel pan kuchar rozvaril s vodou, vinom. Mam pravdu?
jerica
Dobre sa to číta , len smútok z neúrody a ešte aj slabá cukornatosť v hrozne nepotešil ,poznám to mala som babku z Modry (Englerová),susedovci Čepcovci veľkovinohradníci ,keď sme chodili na oberačky dnes už len na tie časy si spomíname. k receptu kuraťa , mala som možnosť jesť takto upravené kurča na karameli s orechami v Bojniciach na liečení. Bola to mňamka.






 



TOPlist