Trendy:
Kupujte ozajstnú čokoládu

Katarína Sedláková - Pravda, 29. decembra 2009     3 minúty čítania

Stromček svieti, punč rozvoniava. Pohodička. Ešte by to chcelo niečo sladké zo stromčeka. Rozbalíte figúrku a... Nevonia, nechutí. Kde sa stala chyba?

1. Čokoláda sa vyrába z kakaovej hmoty, kakaového masla, cukru a pochutín. Chuť a kvalita čokolády závisia najmä od druhu použitých kakaových bôbov. Každý druh má totiž špecifickú chuť. Označenie kakaová sušina vyjadruje podiel kakaových súčastí a musí byť uvedený na obale.

2. Čistá čokoláda obsahuje najmenej 43 % kakaovej sušiny. Patrí sem horkosladká a horká čokoláda.

3. Horká čokoláda má najnižší obsah cukru. Vyrába sa z kakaovej hmoty, kakaového masla a cukru. Kvalitná by mala obsahovať 50 až 75 % kakaových súčastí.

4. Mliečna čokoláda obsahuje okrem kakaovej sušiny i mlieko. Dnes sa často vyrába zo sušeného mlieka. Mala by obsahovať 30 až 70 % kakaových súčastí. Za kvalitnú sa považuje taká, ktorá má viac ako 47 % kakaovej sušiny.

5. Biela čokoláda technicky vôbec nie je čokoláda. Obsahuje kakaové maslo, mlieko a cukor, ale nijakú kakaovú hmotu. Menej kvalitná má veľa rastlinného tuku a niektorí výrobcovia ním nahrádzajú kakaové maslo úplne.

6. Čokoláda na polevu obsahuje veľa kakaového masla, preto má lesklý vzhľad a hladkú textúru. Používajú ju cukrári na obaľovanie. Odtiaľ pochádza jej francúzsky názov couverture, čiže krytie.


Čokoláda a zdravie
  • preslávila sa vďaka povesti účinného afrodiziaka, slávny záletník a zvodca Giacomo Casanova tvrdil, že za úspechy vďačí čokoláde
  • zdraviu prospešné účinky má tá, ktorá obsahuje aspoň 70 % kakaa, podľa vedcov už 45 gramov tmavej čokolády denne zmierňuje vyčerpanosť
  • kakao obsahuje veľké množstvo flavonoidov, ktoré pomáhajú bojovať proti vzniku krvných zrazenín, okrem toho je jeho súčasťou teobromín, ktorý podporuje činnosť obličiek, stimuluje centrálnu nervovú sústavu a priaznivo pôsobí na dýchanie
  • priaznivé účinky čokolády sa pri väčšom skonzumovanom množstve strácajú (odporúčaná dávka je malá tabuľka čokolády dvakrát týždenne), cukor v čokoláde podporuje kazivosť zubov




  • Diskusia k článku

    58vlasta
    U mňa čokoláda pôsobí aj ako liek na zlú náladu, obsahuje serotonín, ktorý prispieva k celkovému pocitu pohody . Nečudujem sa teda, že ma nenas...e ani celý orchester, nie jedna trú..,. Pri tom množstve čokolády, čo zjem...hlavne horkej. Keď trpíte depresiami, nervozitou, poruchami spánku, dajte si kvalitnú čokoládu...dostanete do seba aj /serotonín/ hormóny šťastia...
    dolka
    Určite je to pravda,mam najradšej horkú čokoládu.






     



    TOPlist