1. Čokoláda sa vyrába z kakaovej hmoty, kakaového masla, cukru a pochutín. Chuť a kvalita čokolády závisia najmä od druhu použitých kakaových bôbov. Každý druh má totiž špecifickú chuť. Označenie kakaová sušina vyjadruje podiel kakaových súčastí a musí byť uvedený na obale.2. Čistá čokoláda obsahuje najmenej 43 % kakaovej sušiny. Patrí sem horkosladká a horká čokoláda.
3. Horká čokoláda má najnižší obsah cukru. Vyrába sa z kakaovej hmoty, kakaového masla a cukru. Kvalitná by mala obsahovať 50 až 75 % kakaových súčastí.
4. Mliečna čokoláda obsahuje okrem kakaovej sušiny i mlieko. Dnes sa často vyrába zo sušeného mlieka. Mala by obsahovať 30 až 70 % kakaových súčastí. Za kvalitnú sa považuje taká, ktorá má viac ako 47 % kakaovej sušiny.
5. Biela čokoláda technicky vôbec nie je čokoláda. Obsahuje kakaové maslo, mlieko a cukor, ale nijakú kakaovú hmotu. Menej kvalitná má veľa rastlinného tuku a niektorí výrobcovia ním nahrádzajú kakaové maslo úplne.
6. Čokoláda na polevu obsahuje veľa kakaového masla, preto má lesklý vzhľad a hladkú textúru. Používajú ju cukrári na obaľovanie. Odtiaľ pochádza jej francúzsky názov couverture, čiže krytie.
Čokoláda a zdravie




Diskusia k článku