Fedor Malík:
Kráľ knedlík

Fedor Malík, 16. novembra 2010     2 minúty čítania

Gastronomická inžinierka Jarmila Mandžuková napísala už viac ako tridsať kníh! Jej kulinárska fantázia nepozná hraníc...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Mimoriadne je dobrá v problematike českej a moravskej kuchyne. Osobitne fandí knedlíkom. Knedlík považuje za kráľa kuchyne našich západných susedov.

Ešte v roku 1995 vydala knižku Knedlíky, v ktorej poskytla 150 (!) receptov na prípravu tejto skvelej špeciality. O dvanásť rokov neskôr je na svete druhé vydanie, ktoré prináša ďalšiu päťdesiatku knedloreceptov. Pozri recepty na České a moravské lahôdky Môžete si vybrať. Knedlíky slané i sladké, z múky i zo zemiakov, knedlíky tvarohové, mäsové, ovocné, zeleninové, plnené i neplnené. I keď knedlíky vraj pochádzajú z Bavorska, knedlíkovými majstrami sveta sú Česi.

Neznamená to však, že s knedlíkmi sa nestretnete i v Rakúsku, Poľsku, na Balkáne a dokonca i v Číne a Indii. Indické kofta–knedlíky sa pripravujú z mletého mäsa, strúhanky, vajec a cibule.

Knedlíčkové guľky sa potom usmažia na tuku a podávajú so smotanovou karí omáčkou. Nemusí to byť zlé. Otázkou len zostáva, čo k tomu. Čašu vychladeného devínu, alebo pohár orosenej „plzne"?

Na Slovensku to asi bude vychladený devín a u našich susedov pohár orosenej „plzne". Rozhodnite sa preto sami...





Diskusia k článku







 



TOPlist