Foto: Pravda
Fedor Malík
Pozri recepty na fašiangové lahôdky „Božé miloscy", fánky, šišky... Všetko je to vyprážané na oleji, na masti. Treba to odmietnuť, treba si urobiť niečo ľahšie, diétne. Navrhujem „košari". Ide o tradičné egyptské jedlo, jedlo chudobných. Po arabsky „akl el fokara".
Pripravuje sa z ryže, šošovice, cestovín, cibule, cesnaku a paradajok. Najprv uvaríme šošovicu (môže byť i blízkovýchodná červená). V šošovicovom vývare pripravíme ryžu a v ďalšom kastróliku uvaríme malé makaróny a polámané špagety (oj, to by sa Talian zlostil!).
Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji dozlata a necháme ju odkvapkať. Teraz už len potrebujeme zmajstrovať paradajkovú omáčku. Dve veľké paradajky rozmixujeme s jednou cibuľou a pár strúčikmi cesnaku. Ďalšie dve paradajky nakrájame na kocky.
Kocky zalejeme paradajkovo–cibuľovo– cesnakovým sósom, pridáme trochu olivového oleja a pár lyžíc octu a ľubovoľné korenie. Omáčku necháme zovrieť a zhustnúť. Keď trochu vychladne, zalejeme ňou šošovicovo–ryžovo– cestovinovú zmes, ktorú posypeme opraženou cibuľkou.
Keďže nevzývame Alaha, v pohári nemáme vodu, ale víno. Najlepšie mladé Svätovavrinecké, ročník 2009. Dobrú chuť, „bel hana wel shefa!"
Diskusia k článku