Fedor Malík:
Košari

Fedor Malík, 15. januára 2010     2 minúty čítania

Je po sviatkoch, sviatkoch mieru a pokoja. Začal sa nám nový kalendárny rok a mali by sme byť silní a zdraví.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Nie však všetci. Poniektorí si nedali povedať a počas vianočných a novoročných sviatkov sa „prežierali". Liečia sa teraz preťažko, žalúdok odmieta poslušnosť a telo je malátne. A navyše prichádzajú fašiangy s ďalšími gastronomickými nástrahami.
Pozri recepty na fašiangové lahôdky „Božé miloscy", fánky, šišky... Všetko je to vyprážané na oleji, na masti. Treba to odmietnuť, treba si urobiť niečo ľahšie, diétne. Navrhujem „košari". Ide o tradičné egyptské jedlo, jedlo chudobných. Po arabsky „akl el fokara".

Pripravuje sa z ryže, šošovice, cestovín, cibule, cesnaku a paradajok. Najprv uvaríme šošovicu (môže byť i blízkovýchodná červená). V šošovicovom vývare pripravíme ryžu a v ďalšom kastróliku uvaríme malé makaróny a polámané špagety (oj, to by sa Talian zlostil!).

Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji dozlata a necháme ju odkvapkať. Teraz už len potrebujeme zmajstrovať paradajkovú omáčku. Dve veľké paradajky rozmixujeme s jednou cibuľou a pár strúčikmi cesnaku. Ďalšie dve paradajky nakrájame na kocky.

Kocky zalejeme paradajkovo–cibuľovo– cesnakovým sósom, pridáme trochu olivového oleja a pár lyžíc octu a ľubovoľné korenie. Omáčku necháme zovrieť a zhustnúť. Keď trochu vychladne, zalejeme ňou šošovicovo–ryžovo– cestovinovú zmes, ktorú posypeme opraženou cibuľkou.

Keďže nevzývame Alaha, v pohári nemáme vodu, ale víno. Najlepšie mladé Svätovavrinecké, ročník 2009. Dobrú chuť, „bel hana wel shefa!"




Diskusia k článku

boldy
poznam koshari velmi dobre je to chutne, ale doma robene nechuti presne tak isto ako v egypte :)






 



TOPlist