Foto: Pravda - Robert Hüttner
Športový rybár je na to pripravený. V batohu má rybie fašírky... Dá sa to však aj inak. Franta s Romanom chodia už roky rybárčiť na jazero do Jelky. Je to len kúsok od Malého Dunaja, v srdci podunajskej krajiny. Je tam pokoj a pohoda. A je tam i vzhľadná porybná. Je zhovorčivá aj skvelá kuchárka. Jej parketou, akože inak, sú rybie dobroty. Napríklad také koláčiky z jesetera.
Keď ich Franta po prvý raz dal do papuľky, nevyšiel z údivu. Také boli chutné. Dnes si ich pripravuje sám. Rybu si na jazere kúpi (!) a doma potom kuchtí. Štvrť kila vykostenej rybaciny zomelie a opraží na masle a cibuli. Zmes ochutí bielym korením, soľou a muškátovým orieškom.
Keď je hotovo, rybiu dobrotu dávkuje na štvorce lístkového cesta. Jeho okraje prepojí, zatlačí, koláčiky potrie vajcom a pečie ich v rúre. Po pol hodine kuchyňa rozvoniava a po pár minútach sa už rozlieva podunajský rizling. Ten slávny, z Belej, od Mira Petrecha.
Diskusia k článku