Fedor Malík:
Kmínová poléfka

Fedor Malík, 9. novembra 2010     2 minúty čítania

Recepty mojich starých materí som už v minulosti vyčerpal...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Iste si pamätáte na šalátovú polievku mojej kochanovskej babky a či na gaštanovú roládu modranskej babky Mesíkovej. Viac babiek som nemal. A tak nad novým receptom od babičky som si dlho lámal hlavu.

Spomenul som si však na Jožka, môjho spolužiaka z detstva. Pochádzal z veľmi biednych pomerov. Otca v živote nevidel a matka mu zomrela veľmi skoro. Pozri recepty na Dobroty z kuchyne starej mamy Vychovávala ho babka Rózka, s ktorou obývali skromný kamenný domček za modranskými hradbami. Keď Jožko vyrastal, babka už nevládala chodiť do viníc na „tovarichy". A tak žili takmer z ničoho.

Sedemkrát do týždňa bola kmínová poléfka. Kmín je v Modre zlodej, ale aj rasca zároveň. Trochu hovädzieho loja, zápražka z múky, za pol hrste kmínu a sem– tam, keď sa sused Uherčík uľútostil, jedno–dve rozšľahané vajcia.

Jožko bol chudý ako prst a celú mladosť hladoval. Dosycoval sa chlebom, ktorý namočil do vedra s vodou a posypal kryštálovým cukrom... Ledva skončil osemročenku. Babky už nebolo. Nuž sa vydal do sveta.

Od tých čias som o ňom nepočul. Rascovú polievku si občas pripravím i ja. Chlipkám ju s nostalgiou a spomínam na roky, ktoré sa nám akosi prirýchlo prešmykli medzi prstami.




Diskusia k článku

benko
Teda, pán Malík, to je taký krásny ľudský príbeh... Takú istú kmínku od mamy si robievam aj ja, len škoda, že si ju musím zjesť sám a ja ničoho menej ako tri litre neviem navariť. Ďakujem.
enss
Ja dávam aj cesnak, robím polievku bez vajec, nakoniec pridám posekanú petržlenovú vňať. A tiež nepoužívam hodvädzí loj, ale olivový olej. Ale možnože ro je už nejaká iná polievka, ale chutí dobre. Inak komentáre p. Malíka sledujem už roky každý týždeň v piatkovej pravde, sú vždy zaujímavé a ľudské.
hannah22
p.Malík ďakujem za pekne napísaný príbeh, ktorý je aj pravdivý ,život ho napísal. Vaše príbehy mám rada sú čisté a vždy si poviem pri ich čítaní že a len spomienky nám zostanú, vďaka ... :))
janger
Velmi pekne napisane, ale smutne :-(. Co take dieta muselo prezit...Dufam, ze sa mu teraz dobre dari.
marianne69
V tejto dobe "hojnosti"az neuveritelne sa cita tento ludsky pribeh.Ja poznam podobne osudy, len z rozpravania mojich rodicov.Ja som nikdy nazazila, co znamena byt hladny,ale moji stari rodicia ako deti ano,zili ovela skromnejsie.
sjuz
smutné...
Ja veľmi ľúbim kmínovú - mám na ňu také spomienky z detstva - keď sa šetrilo :)
elenitsazante
Ja tiez lubim kminovu a aj si ju casto varievam. Velmi mi pomaha pri migrene, alebo ked mam nieco so zaludkom, ale aj na opicu :) volam ju aj hangoverica, lebo zarucene mi je po nej hned lepsie.
lubjak
smutny pribeh ,ale velmi pekne napisany.Rascova polievka bola u nas velmi casto po smrti mojej mamicky ,ked som zacinala varit.Veru dodatocne mi je luto mojho tata ,ktory po prichode z roboty ju poctivo jedol.Nie vzdy sa veru podarila.Teraz sa nad tym len usmejem , v usiach mi totiz znie :moja, nic si z toho nerob ,este pokazis za vagony potravin ,kym sa naucis varit.
arasidka
Tak v súvislosti s touto polievkou mi nedá nenapísať ešte jednu vec - táto polievka ma vždy vítala, keď som prišla z pôrodnice, ja neviem prečo, ale babka vravela, že je to najlepšia polievka, ktorá sa má dať "kútnice", keď príde domov a potom mi na prilepšenie urobila vajcové šodo s troškou dobrého bieleho vínka, ktoré dedo dorobil a úspešne naplnil nim pár demižónikov v pivnici.






 



TOPlist