
Foto: Mäspoma
Paštéta – to vám je taká pomerne háklivá téma. Na klobáskach sa väčšina Slovákov zhodne, pre paštéty a nátierky až taký rovný meter neplatí. Receptov sú stovky, chuťových preferencií tiež – no v jednom nám všetci dajú za pravdu – domácim paštétam sa veru žiadna kúpená v obchode nevyrovná. Vyrobte si na veľkonočné sviatky dve na Slovensku najobľúbenejšie paštéty – pečeňovú a oškvarkovú. Sľubujeme, že sa nezapotíte a navyše si neuveriteľne pochutíte!
Oškvarková paštéta
Potrebujete:0,5 kg oškvarkov
2 PL bravčovej masti
1 väčšiu cibuľu
sterilizovanú kapiu
sterilizované uhorky
2 vajcia
1 PL plnotučnej horčice
koreninovú zmes na prípravu domácej oškvarkovej paštéty Mäspoma

Foto: Mäspoma
Takto postupujte:
Oškvarky najemno pomeľte na mlynčeku na mäso. Cibuľku nakrájajte na drobno a smažte na bravčovej masti do zlatista. Zvyšnú masť zlejte – ale nevylievajte! Vajcia uvarte na tvrdo.
Keď máte v paštéte radi väčšie kúsky kapie a uhoriek, tak ich nakrájate, keď ľúbite to, ako splynú s oškvarkami, neváhajte ich taktiež pomlieť na mäsovom mlynčeku. Zmiešajte a ochutnajte – ak sa vám paštéta zdá málo slaná, prisoľte. Pridajte horčicu, vychladnutú opraženú cibuľku a v prípade, že sa vám zmes vidí prituhá, použite i masť spod cibule. Cez hrubšie strúhadlo nastrúhajte vychladnuté uvarené vajcia a pridajte koreninovú zmes od tradičného slovenského výrobcu korenín Mäspoma. Paštétu zamiešajte a podávajte s čerstvým pečivom.
Náš tip: Paštéta vám v chladničke vydrží cca 4 dni. Keď máte doma viac oškvarkov, pokojne množstvá znásobte a paštétu si zasterilizujte. Plňte ju do pohárov zhruba centimeter pod okraj zaváraninového pohára a sterilizujte cca 15 minút.
Pečeňová paštéta s pečeným mäsom
Potrebujete:350 g bravčovej pečene
300 g bravčovej krkovičky
300 g bravčového pliecka
4 PL bravčovej masti
3 väčšie cibule
4 strúčiky cesnaku
hrsť mandlí
0,3 dl whisky
koreninovú zmes na prípravu domácej pečeňovej paštéty Mäspoma

Foto: Mäspoma
Takto postupujte:
Krkovičku a pliecko nakrájate na väčšie kocky, jemne osoľte a spolu s cesnakom a dvoma cibuľami dajte piecť do rúry na 180 °C. Pečte, kým mäso nezmäkne.
Na tretej cibuli a zvyšnej lyžici masti restujte bravčovú pečeň. Pozor! Pečeň pred prípravou nikdy nesoľte – zostala by tvrdá! Na suchej panvici opražte hrsť lúpaných mandlí a ešte teplé ich podlejte whisky, aby sa odparilo nejaké to množstvo alkoholu.
Všetky prísady nechajte vychladnúť a zomeľte na jemnom mlynčeku na mäso. Keby sa vám zmes zdala príliš hutná, majte po ruke bravčovú masť, ktorej pridaním paštétu zvláčnite. Dochuťte koreninovou zmesou od tradičného výrobcu korenín a dochucovacích zmesí Mäspoma.
Náš tip: Ak sa obávate, že sa také množstvo nezje, ešte za čerstva naplňte paštétou nízke zaváraninové poháre a zasterilizujte. Uvidíte, ako keby ste po sviatkoch našli! Nesterilizovanú paštétu sa snažte zjesť do troch dní.

Foto: Mäspoma
Vyladené zmesi korenín aj obaly na paštéty a iné zabíjačkové špeciality – kompletný sortiment nájdete v predajniach potravín Coop Jednota alebo Kaufland, v špeciálnom stojane s označením Domáca zabíjačka. A prírodné črevá, obaly na tlačenky či salámy sú tiež súčasťou zabíjačkového sortimentu – nájdete ich v chladiacich boxoch predajní potravín. Zmesi korenín a obaly na domáce mäsové výrobky kúpite aj na e- shope www.klobásky.sk.
Prajeme vám krásne veľkonočné sviatky a či už holdujete oblievačke, klobáskam, paštétam, šibačke – buďte hlavne zdraví a užite si rodinnú pohodu v úzkom kruhu milovaných.