
Foto: Shutterstock
1. Do tepla
Najjednoduchším spôsobom, ako urýchliť kysnutie, ktoré zvyčajne trvá hodinu až hodinu a pol, je umiestniť cesto na teplé miesto. Ideálna teplota na kysnutie je 27–32 °C.Misu s cestom vložte do rúry vyhriatej na 30–40 °C. Rúru vypnite a dvierka nechajte mierne pootvorené. Ak vaša rúra disponuje funkciou kysnutia, samozrejme, využite ju.
Počas vykurovacieho obdobia môžete misku s cestom umiestniť aj na radiátor, avšak nie priamo na jeho horúci povrch, pod misu dajte napríklad dosku na krájanie, uterák alebo utierku.
2. Vlažná voda do cesta
Namiesto studenej použite pri miesení cesta vlažnú vodu (30–35 °C), čím pomôžete kvasinkám rýchlejšie sa aktivovať. Avšak pozor, príliš horúca voda (nad 50 °C) by mohla kvasinky zničiť a cesto by tak nevykyslo.3. Cukor do cesta
Ak to recept umožňuje, pridajte do cesta čajovú lyžičku cukru alebo medu. Kvasinky sa vďaka cukru rýchlejšie aktivujú a urýchlia kysnutie.
Foto: Shutterstock
Čo ovplyvňuje kysnutie cesta:
Teplota – vyššia teplota urýchľuje aktivitu kvasiniek.
Vlhkosť – suché prostredie môže kysnutie spomaliť.
Druh a množstvo droždia – čerstvé droždie pracuje rýchlejšie ako sušené.
Obsah cukru a tukov – cukor podporuje aktivitu kvasiniek, zatiaľ čo vyšší obsah tuku môže proces spomaliť.
4. Väčšie množstvo droždia
Zdvojnásobenie množstva droždia môže na jednej strane proces kysnutia urýchliť, avšak môže negatívne ovplyvniť chuť cesta – pečivo či koláč môžu mať príliš silný kvasnicový nádych.5. Jogurt alebo kefír
Pridaním lyžice jogurtu alebo kefíru do cesta podporíte rast kvasiniek, vďaka čomu cesto nakysne rýchlejšie.
Foto: Shutterstock
6. Mikrovlnná rúra
Vložte do mikrovlnky pohár horúcej vody a vedľa neho misu s cestom. Mikrovlnku však nezapínajte. Vytvorené teplo a vlhkosť urýchlia kysnutie.7. Čerstvé droždie
Hoci sušené instantné droždie môžete mať vždy poruke, čerstvé droždie pracuje rýchlejšie. Keďže sa zo sušeného droždia nezarába kvások, ale pridáva sa k ostatným sypkým ingredienciám, kysnutie trvá dlhšie.
Foto: Shutterstock
"Instantné droždie pracuje rýchlejšie než klasické a nemusí sa aktivovať vopred vo vode. Je ideálne na rýchle pečenie."
Tak ako, ktoré pracuje rýchlejšie?
Dobrý deň, ďakujeme za upozornenie na túto nezrovnalosť, už sme to upravili aj v článku. Rýchlejšie pracuje čerstvé droždie.
pridavam spôsob kysnutia cesta, ktory je bezny v arabskych krajnach :misa s cestom sa prikyrje teplou dekou a necha sa vonku a nie v rure.
Uvidite , funguje to !