Keď je času málo:
9 spôsobov, ako urýchliť kysnutie cesta

Jana Klimanová, včera 06:00     5 minút čítania

Či robíte domáci chlieb, vianočku, buchty alebo pizzu, kysnutie cesta je jednou z najzdĺhavejších fáz prípravy. Ak nemáte času nazvyš, existujú možnosti, ako tento proces urýchliť.



Foto: Shutterstock

1. Do tepla

Najjednoduchším spôsobom, ako urýchliť kysnutie, ktoré zvyčajne trvá hodinu až hodinu a pol, je umiestniť cesto na teplé miesto. Ideálna teplota na kysnutie je 27–32 °C.

Misu s cestom vložte do rúry vyhriatej na 30–40 °C. Rúru vypnite a dvierka nechajte mierne pootvorené. Ak vaša rúra disponuje funkciou kysnutia, samozrejme, využite ju.

Počas vykurovacieho obdobia môžete misku s cestom umiestniť aj na radiátor, avšak nie priamo na jeho horúci povrch, pod misu dajte napríklad dosku na krájanie, uterák alebo utierku.

2. Vlažná voda do cesta

Namiesto studenej použite pri miesení cesta vlažnú vodu (30–35 °C), čím pomôžete kvasinkám rýchlejšie sa aktivovať. Avšak pozor, príliš horúca voda (nad 50 °C) by mohla kvasinky zničiť a cesto by tak nevykyslo.

3. Cukor do cesta

Ak to recept umožňuje, pridajte do cesta čajovú lyžičku cukru alebo medu. Kvasinky sa vďaka cukru rýchlejšie aktivujú a urýchlia kysnutie.



Foto: Shutterstock

Čo ovplyvňuje kysnutie cesta:

  • Teplota – vyššia teplota urýchľuje aktivitu kvasiniek.
  • Vlhkosť – suché prostredie môže kysnutie spomaliť.
  • Druh a množstvo droždia – čerstvé droždie pracuje rýchlejšie ako sušené.
  • Obsah cukru a tukov – cukor podporuje aktivitu kvasiniek, zatiaľ čo vyšší obsah tuku môže proces spomaliť.


  • 4. Väčšie množstvo droždia

    Zdvojnásobenie množstva droždia môže na jednej strane proces kysnutia urýchliť, avšak môže negatívne ovplyvniť chuť cesta – pečivo či koláč môžu mať príliš silný kvasnicový nádych.

    5. Jogurt alebo kefír

    Pridaním lyžice jogurtu alebo kefíru do cesta podporíte rast kvasiniek, vďaka čomu cesto nakysne rýchlejšie.



    Foto: Shutterstock

    6. Mikrovlnná rúra

    Vložte do mikrovlnky pohár horúcej vody a vedľa neho misu s cestom. Mikrovlnku však nezapínajte. Vytvorené teplo a vlhkosť urýchlia kysnutie.

    7. Čerstvé droždie

    Hoci sušené instantné droždie môžete mať vždy poruke, čerstvé droždie pracuje rýchlejšie. Keďže sa zo sušeného droždia nezarába kvások, ale pridáva sa k ostatným sypkým ingredienciám, kysnutie trvá dlhšie.



    Foto: Shutterstock

    8. Parný kúpeľ

    Misku s cestom položte nad hrniec s horúcou vodou. Para pomôže udržať optimálnu teplotu a vlhkosť, čím sa proces kysnutia urýchli.

    9. Vodný kúpeľ

    Zamiesené cesto vložte do mikroténového vrecka zvnútra vymastené tenkou vrstvou olivového oleja. Vrecko uzatvorte, ale nechajte priestor na zväčšenie objemu cesta. Cesto vložte do hrnca s vodou teplou maximálne 35 °C. Po 30-40 minútach by malo byť cesto vykysnuté. Miesto vrecka môžete cesto vložiť aj do misky vymastenej olivovým olejom. Misku vložte do nádoby naplnenej teplou vodou.

    Prečo nevykyslo?

  • Príliš vysoká teplota – teploty nad 45 °C kvasinky zničia.
  • Prievan v miestnosti - bráni rovnomernému kysnutiu cesta.
  • Studené prostredie – v chlade môže kysnutie trvať aj niekoľko hodín.
  • Príliš veľa soli v priamom kontakte s droždím oslabí ich aktivitu. Soľ je preto vhodné zmiešať so suchými ingredienciami.
  • Priveľa tuku spomaľuje kysnutie.
  • Nevhodné skladovanie droždia – sušené droždie uchovávajte v suchu a chlade, čerstvé skladujte v chladničke, čerstvé droždie môžete skladovať aj v mrazničke, v tom prípade ho rozmrazujte pomaly v chladničke alebo pri izbovej teplote.





  • ANKETA: Urýchľujete kysnutie cesta tak, že ho vložíte do teplej rúry?

    35,4%



    64,6%







    Diskusia k článku

    mamec
    "Druh a množstvo droždia – čerstvé droždie zvyčajne pracuje rýchlejšie ako sušené. "

    "Instantné droždie pracuje rýchlejšie než klasické a nemusí sa aktivovať vopred vo vode. Je ideálne na rýchle pečenie."

    Tak ako, ktoré pracuje rýchlejšie?
    1x haji
    redakcia
    @mamec (24.3.2025 12:16)

    Dobrý deň, ďakujeme za upozornenie na túto nezrovnalosť, už sme to upravili aj v článku. Rýchlejšie pracuje čerstvé droždie.
    1x haji
    chorvatka
    Mia redakcia,

    pridavam spôsob kysnutia cesta, ktory je bezny v arabskych krajnach :misa s cestom sa prikyrje teplou dekou a necha sa vonku a nie v rure.
    Uvidite , funguje to !






     



    TOPlist