Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
Všetci sa sťažovali. Len Maťo nie. Dával si už druhú porciu husaciny a čašník mu otváral ďalšiu frankovku. So závisťou sme ho sledovali a spolužiak Rudo sucho utrúsil čosi na margo nevyspytateľnosti ciest ľudského metabolizmu. Pozri recepty na tému Kuchárka pre diabetikov „Tá sa týka i mojej cukrovky,“ pokračoval. „Celý život som žil striedmo, športoval, vyhýbal sa sladkostiam a alkoholu. V štyridsiatke som však dostal pekné nadelenie. Zistili mi cukor v krvi.
Stále sa to zhoršovalo a dnes si život bez inzulínu neviem ani predstaviť.“ Prisadli si ďalší „cukrovkári“ a jalová debata mohla pokračovať. Zvrhla sa do oblasti individuálnej gastronomickej starostlivosti.
Dana preferuje strukoviny, tekvicu a čierny koreň. Vierka žije v Liptove a nedá dopustiť na sušené čučoriedky. Marián sa napcháva obilnými vločkami a Peťo surovou i kvasenou kapustou.
Proticukrovkový kapustový šalát si robí s cibuľou, cesnakom a ochucuje ho kurkumou a klinčekmi. To všetko vraj náramne zvyšuje tvorbu prirodzeného inzulínu. Debatu dorazil Emil, bývalý vinohradník a vinár.
Hroznové víno nekompromisne vymenil za hulárové (bazové). Vraj mu to „bohovsky“ pomáha. Chystá sa napísať i doktorovi Bukovskému. Napokon, veď ide o prežitie muža...
Ale to bude možno tým @cistinka že:
a/ málo piješ, vtedy musíš pridať aj ešte ríbezlák
b/ veľa piješ a vtedy to nechaj tak ako to je.