Fedor Malík:
Ježiško v Prešove

Fedor Malík, 26. decembra 2017     2 minúty čítania

Prežiť advent v odriekaní a pokore, to sa dnes nenosí. Ani na západe, ani na východe.



Presvedčil som sa o tom pred pár dňami v metropole Šariša – Prešove. Aj tam Ježiško nezvykle šantil...

V Čiernom orlovi sme sa dva dni po Mikulášovi lúčili s kolotočom tohtoročných ochutnávok vín. Išlo o novú akciu s názvom Vinum Vinorum Slovaciae. Hodnotilo sa neúprosne a zvíťazili tie najlepšie moky z Krtíša, Trnavy i Radošiny. V podvečer bolo hotovo. Vínom ubolené telá sa rozbehli do centra Prešova.

Mesto bublalo deťmi i dospelými, vzduchom sa prelínali lákavé vône. Stánok vedľa stánku a ľudia poslušne stojaci v rade. Dobroty slané i sladké, pitie horúce i studené, alkoholické i nealkoholické. Domáca zabíjačka, pečené cigánske, írske steaky, kapustové holúbky, bryndzové i mäsové pirohy, skvelá domáca mačanka s hubami, šarišská šoudra, paprikové klobásy. Hodne masti, hodne cibule. Len mať dobré žalúdky.

Nuž a po slanom i sladké, presladké. Košický med, kokosové šuhajdy, francúzske palacinky, poľské gofry, makové bobaľky, tvrdý „krumplicukor“, medovníky, zázvorové pečivo, plnené (!) prešovské trdelníky. Hutné dobroty bolo treba zapiť.

Ponuka medovín, varených vín i grogov bola obrovská. Dal som prednosť nealkoholickému horúcemu „glögu“, tradičnému nápoju starých Vikingov. Pil som ho malými dúškami a nasával atmosféru predvianočných dní...



Diskusia k článku

chorvatka
To ako by som tam bola s vami, a pritom sedim 1600 km od Presova na parizskom predmesti. Vase reportaze mi pripominaju atmosferu Vianoc na Slovensku, a teda vdaka Vam mam dojem, ze sa prechadzam po tom vianocnom trhu spolu s vami . Ako mi je dobre na dusi.
Pokoj ludom dobrej vôle !






 



TOPlist