Foto: Shutterstock
1. Chladenie nápojov v chladničke
Klasickým spôsobom chladenia nápojov je, samozrejme, chladnička. Dôležité je vedieť, že ak do nej dáte chladiť niekoľko fliaš alebo plechoviek, mali by ste medzi nimi nechať niekoľko centimetrov priestoru, aby mohli odovzdávať svoje teplo chladnejšiemu vzduchu v chladničke na čo najväčšej ploche.Ak to vaša chladnička umožňuje, umiestnite nápoje radšej na drôtenú policu ako na sklenenú, bude tak okolo nich lepšie prúdiť studený vzduch.
2. Chladenie nápojov vo vani
Ak máte chladničku plnú, alebo potrebujete vychladiť väčšie množstvo piva, vína či nealka, alternatívou je vaňa so studenou vodou. Chladenie vo vode má racionálne jadro, pretože fľaše dokážu odovzdať svoje teplo vode dvadsaťkrát rýchlejšie ako vzduchu.Nevýhodou tejto metódy je, že spotreba vody je pri tomto spôsobe chladenia vysoká. Aby zostala voda studená, treba ju pravidelne obmieňať. Ak máte v mrazničke zásoby ľadu (alebo si ich môžete urobiť vopred, ak viete, že ho budete potrebovať), tak do vody vo vani môžete v pravidelných intervaloch sypať ľad.
3. Chladenie nápojov v mrazničke
Ak máte miesto v mrazničke, chladenie v nej je samozrejme rýchlejšie, ako v chladničke alebo vo vani. Urýchlite ho ešte tým, že fľaše zabalíte pred uložením do mrazničky do vlhkej látky alebo papiera a až potom ich vložíte do mrazničky.Foto: Shutterstock
4. Pre prípad núdze – superrýchle chladenie
Existuje aj trik, ktorý umožní schladiť nápoje v rekordne rýchlom čase – dá sa použiť napríklad v prípade, že príde nečakaná návšteva a nemáte poruke nič vychladené. Do vedra alebo chladiča na fľaše dajte ľad s vodou a na dva litre ľadovej vody pridajte kilogram soli. Soľ zníži bod mrazu, čím sa teplota chladenej vody dostane výrazne pod 0 °C. Nápoj sa tak vychladí oveľa skôr ako pri klasických metódach.Foto: Shutterstock
Táto metóda chladenia nie je nová, práve naopak, už starí Rimania takto vyrábali ľad. Vzhľadom na veľmi vysokú spotrebu soli by ste ju však mali považovať skôr za núdzové riešenie, a nie za bežnú metódu chladenia nápojov.
Diskusia k článku