Fedor Malík:
Hubové klobásky

Fedor Malík, 23. augusta 2010     2 minúty čítania

Rusky som stále nezabudol. Tolstoj i Makovický by mali zo mňa radosť...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Ten nám blízky slovanský jazyk som sa učil tucet rokov a bol som v ňom celkom dobrý! V časoch boľševika som po rusky dokonca prednášal v Sovietskom zväze, v Bulharsku a dokonca i na univerzite v sýrskom Homse...

I dnes ruštinu sem-tam oprašujem. Plynule v tomto jazyku čítam, píšem, komunikujem. Nie na škodu veci. Jeden príklad za všetky. Nedávno som si kúpil takmer tisícstranovú Boľšaju kulinarnaju knigu, vydanú v roku 2005
v Moskve, ktorá prináša 1 555 receptov kulinárskeho šťastia! (To je, prosím, doslovný preklad dodatku názvu knihy). Pozri recepty na Letné mäsové lahôdky Mizerný papier, mizerná tlač i väzba, no skvelé recepty z celého sveta. Jeden z nich vám dnes vyberám... Pôjde o hubové klobásky, ktoré sú litovskou národnou špecialitou.

Potrebujete slabé kilo zmesi čerstvých húb, štyri vajcia, jednu cibuľu, 100 gramov slaniny, soľ, čierne korenie a dobre vypraté bravčové črevo. Očistené huby pomelieme a pridáme do nich dve vajcia. Ďalšie dve uvaríme natvrdo a najemno ich posekáme.

Na masti opražíme cibuľu dozlata a pridáme ju do zmesi húb a vajec. Hubovú hmotu osolíme, okoreníme, môžeme pridať i majorán, a dôkladne ju zhomogenizujeme. Potom naplníme ňou črievka a tie na konci pevne zviažeme.

Pätnásťcentimetrové hubové klobásky vložíme do studenej osolenej vody a na miernom plameni ich varíme desať minút. Horúce ich položíme na tanier, ozdobíme opečenou slaninou a podávame s varenými zemiakmi.

K hubovým klobáskam odporúčam polosuchý botrytický výber Rizlingu vlašského...



Diskusia k článku

kuchticka
Vyborny recept, len kde nabrat cerstve (alebo akekolvek) miesane hubY? U nas ich neviem kde nazberat., ale taketo klobasky bych urcite lubila. Poslem recept rodine na Moravu a Slovensko. Vdaka.
kuchticka
Ja som rustinu celkom zabudla i ked som z nej maturovala. Uz neviem ani citat. Skoda!
alexdidi
Z ruštiny mi už tiež veľa nezostalo...rozumiem ešte dosť, ale s čítaním a rozprávaním už je to veľmi zle...zato hubové klobásky by som si dala hneď...
amelie
v takej tlstej knizke je urcite kopa zaujimavych receptov... kde sa da kupit? hadam po nu netreba ist az do moskvy :-)?
garanco
Ja občas využívam ruskú Mirovuju kuchňu, ktorú tlačili v Košiciach niekedy v osemdesiatych rokoch. Už som z nej aj pridala upravený recept na pelmene. Je milé variť z inojazyčnej kuchárskej knihy a pri tom sledovať aj doslova kuchynskú reč - to je naozaj zábavné, napr.: "akkuratno " nakrájané, alebo "slivočnoje maslo". Každý jazyk a každá kuchyňa má svoje špecifiká.
tetuska
ruština je zaujímavá, školu som skončila v r. 1982 a ešte dnes viem urývok z listu Tatiany Oneginovi... Ja k Vam pišu čevo že bole...,
ale aj huby rastú, aj hríby, aj miešané-kuriatka, modráky, osikáče, bedle,suchohríby,dubáky,len treba ísť do lesa...
samanka
@garanco "slivočnoje maslo" nie je kuchynský výraz, to je maslo živočíšne( z mlieka) a rastiteľnoje maslo je rastlinný tuk.
garanco
Samanka , ja veľmi dobre viem, čo je "slivočnoje maslo", ja som hovorila o zaujímavostiach jazyka. O odbornej ruštine by sme si mali písať niekde inde.
violetacamorova
Aj ja som bola v ruštine dobrá a mala som ju rada, úspešne som z nej zmaturovala. Len som zostala pasívna ruštinárka a po dvadsiatich rokoch som ju v hovorovej forme oprášila v anglicku, bolo to super, a ani netuším koľko som už z nej zabudla...
samanka
@garanco sorry......@viloetacamorova veď to je práve ten problém. Začala som s ruštinou po 27-rokoch a zistila som, ako málo som sa naučila za predchádzajúce roky.(Puškinov pamätník som absolvovala každý rok) Teraz štvrtú skúšku, tentoraz z obchodnej ruskej komunikácie a veru, nie je to ľahké.
furdica
No veru nutili nas do ruštiny a nikto ju nevie .No nikto,ti z nás-obyčajni ludkovia. Ako dopadne nutena angličtina? Je to choré .20 rokov po pade socáku a kto vie po anglicky? Ešte aj minister sa ide učit -za dva mesiace to zvládne haha-. čo tie 10 ročné deti? ktore z nich bude niekedy vediet anglicky ked nevylezie zo svojej dediny? Ked tu reč nepouživaš je ti to na nič škoda penazí. Vás pán Malík obdivujem dokázali ste sa držat niečoho čo každý zahodil. skončil socializmus ,tak načo je nam ruština? Vy ste živy priklad na čo . Vynikajuce.
furdica
no a niekedy pridajte stej ruskej kucharky aj iné recepty.slovanske jedla su nam bliššieako nejake činske sliže






 



TOPlist