Foto: Pravda
Fedor Malík
I dnes ruštinu sem-tam oprašujem. Plynule v tomto jazyku čítam, píšem, komunikujem. Nie na škodu veci. Jeden príklad za všetky. Nedávno som si kúpil takmer tisícstranovú Boľšaju kulinarnaju knigu, vydanú v roku 2005
v Moskve, ktorá prináša 1 555 receptov kulinárskeho šťastia! (To je, prosím, doslovný preklad dodatku názvu knihy). Pozri recepty na Letné mäsové lahôdky Mizerný papier, mizerná tlač i väzba, no skvelé recepty z celého sveta. Jeden z nich vám dnes vyberám... Pôjde o hubové klobásky, ktoré sú litovskou národnou špecialitou.
Potrebujete slabé kilo zmesi čerstvých húb, štyri vajcia, jednu cibuľu, 100 gramov slaniny, soľ, čierne korenie a dobre vypraté bravčové črevo. Očistené huby pomelieme a pridáme do nich dve vajcia. Ďalšie dve uvaríme natvrdo a najemno ich posekáme.
Na masti opražíme cibuľu dozlata a pridáme ju do zmesi húb a vajec. Hubovú hmotu osolíme, okoreníme, môžeme pridať i majorán, a dôkladne ju zhomogenizujeme. Potom naplníme ňou črievka a tie na konci pevne zviažeme.
Pätnásťcentimetrové hubové klobásky vložíme do studenej osolenej vody a na miernom plameni ich varíme desať minút. Horúce ich položíme na tanier, ozdobíme opečenou slaninou a podávame s varenými zemiakmi.
K hubovým klobáskam odporúčam polosuchý botrytický výber Rizlingu vlašského...
ale aj huby rastú, aj hríby, aj miešané-kuriatka, modráky, osikáče, bedle,suchohríby,dubáky,len treba ísť do lesa...