Fedor Malík:
Hašé z Charitasu

Fedor Malík, 4. januára 2010     2 minúty čítania

Sme dvadsať rokov po nežnej a stále porovnávame.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Toľko stálo mlieko, toľko citróny (ak vôbec boli), toľko liter benzínu. Aký mali rodiny mesačný príjem, to už naši postboľševickí oponenti nespomínajú...

Mám smolu i šťastie. Smolu preto, že som už starý a šťastie zase preto, že mám dosiaľ svieže myslenie a zdravý rozum. Nuž neviem, viem však, že obed v študentskej menze Charitas na Heydukovej ulici v Bratislave stál vtedy dve šesťdesiat.

Za to ste si mohli napríklad celý týždeň kupovať Pravdu. V tej ste sa však nikdy nedočítali, ako v Charitase varili a či sa to tam vôbec dalo jesť. Nedalo. Jesť sme však museli.

Polievka bola celý týždeň na jedno kopyto. Napriek tomu, že sa nazývala rascová, zeleninová, hovädzia či slepačia. Na jej povrchu plávali veľké tukové oká.

Dva–tri razy do týždňa bolo na obed i mäso. Varená sliepka, fľaksňa hovädzieho, fašírka. Vyprážaný šniceľ bol zásadne v piatok. Kvôli prevýchove. Politruk jedálne dobre vedel, že sa ho veľa neminie.

Mäsovou pohromou v Charitase bolo však hašé. Pomleté mäso z celého týždňa a v ňom veľa soli, korenia, cibule a petržlenovej vňate. Všetky tie prísady pre istotu. Aby hašé nesmrdelo. Dobré hašé, vravia dobrí kuchári, sa musí nechať zapiecť. Toto naše sa však zásadne podávalo v stave nenewtonovskej kvapaliny.

Dal som si ho iba raz a nedojedol som ho. Musel som rýchlo vybehnúť z jedálne. Zhnusil mi ho môj starší kolega Jožko Balan. K čomu ho prirovnal, to vám, žiaľ, nemôžem napísať...



Diskusia k článku

sovka62
Sme tak asi rovesníci, i ja si pamätám obedy a večere za 2,60 z vysokoškolských čias. Našťastie, moje skúsenosti sú iné. Naša menza bola v Nitre (dokonca boli dve a obedy sme si prihlasovali podľa toho, kde sme mali prednášky a cviká, keďže škola učila vo viacerých budovách), ale v oboch sa varilo dobre. A pre večných hladošov študentov bolo skvelé, že k obedu i večeri sa vykladal chlieb, ktorého si každý mohol vziať koľko chcel. Takže večer internátne chodby voňali cesnakovými hriankami a ak bolo po štipku i chlebíkom praženým vo vajci (čomu my Slováci hovoríme bundáskenyér-čitaj bundáškeňír). Akosi si nepamätám, že by nám nebolo chutilo, aj keď niektoré veci doteraz jesť nemusím a jedlá z mletého mäsa som ochotná jesť, len ak som ho zomlela vlastnoručne.
nyja
No fuj! tak to hašé bol prehľad týždňa! Ja som učila na jednej škole, kde vždy pravidelne varievali v pondelok takú vec, že pľúcka na smotane. Bol to psí grc. V ten deň bývala najväčšia šóra na odovzdávanie riadu. Každý urobil okľuku okolo jedálne od okienka, kde prevzal obed ... obišiel jedáleň a odovzdal obed. Tie baby to tam s kľudom Angličana zošuchli z taniera do dákej kanvy pre prasce. A o dva týždne sa to zasa zopakovalo...to isté žrádlo, znova navarili pre prasce.
používateľ nemá avatar
dry
dry
Som si istý, že to hašé i plúcká na smotane ste konzumovali súčasne dvakrát. Prvý i posledný krát v živote. Ale keby ste ochutnali plúcka alebo hašé dobre pripravené, oblizovali by ste si aj prsty a dali by ste im prednosť pred rôznymi jedlami s exotickými názvami tak módnymi i vo "Vareche". Jedli ste už niekedy fučku zapečenú na chrumkavo v kačacej masti podávanú s kačacou krvou na cibulke?
nyja
No ja som nejedla ani hašé a ani tie pľúcka. Len som vyfasovala obed a (bez medzipristátia kdesi pri stole a konzumovania) som sa postavila do šóry na odovzdanie riadu. A zrejme rovnako urobili i mnohí iní. Preto taká šialená šóra vždy pri tomto jedle. Sme sa nezdržiavali jeho degustovaním:) už aj kvôli podozrivému výzoru.
Dry, veď si na Vareche, tak postni svoj recept na fučku zapečenú s čímkoľvek... už sa tešíme...
oldomachac
pani a damy, nehnevajte, ale ste presne to co sa teraz nosi( osierat to co bolo, chvalit a to co je), co ste zrali, alebo nechceli zrat v kumouskych vykrmniach, teraz vychvalujete(teraz sa to ale inac menuje), aj som toho veku ako vy a nezda sa mi, ze by moja mama, (bola totiz kucharka a napodiv aj brat, teraz uz hodne cez 60r. stary a bol tiez pan niekto) alebo aj mozno vase mamy, varili tak, ako pisete,ved v ktorejkovek takej vykrmni mohla pracovat aj vasa mama alebo otec, ste asi vysokoskolsky vzdelani, ked spominate menze, ale rozum????......vulgarne som pisal zamerne, ale nie ze sa ma dotklo, ze moji pribuzni vedeli varit, to co vy odsudzujete, ale ze ste taki prevracaci, chodte konzumovat husenice chrobaky, slimaky, zaby,otruby, repu futrovu........teraz sa nosi, apropo jedli ste ozaj plucka na smotane - ved to je delikatesa, drztkova polievka, aj to hase, ani v jednom z tychto odsudenych jedal nie nic nejedle, toto je portal, kde spolu komunikuju ludia naladeni na jednakej frekvencii, tak prosim neserte este aj sem tu spinavu politiku dakujem!






 



TOPlist