Trendy:
Gastronomický Oscar na Slovensku (Video)

Sandra Támerová, 27. januára 2010     6 minút čítania

Na tohtoročnom veľtrhu Danubius Gastro v Inchebe sa uskutočnila najslávnejšia súťaž kuchárskeho umenia na svete - Bocuse d'Or.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Jaroslav Žídek, prezident súťaže


Toto veľkolepé podujatie má už viac ako dvadsaťročnú históriu, rozrástlo sa na všetky kontinenty a právom ho považujú za gastronomického Oscara. Zakladateľom súťaže je držiteľ francúzskeho Rytierskeho rádu Paul Bocuse, ktorý sa môže zároveň aj pýšiť titulom Kuchár storočia. Ten udeľuje prestížny európsky gurmánsky bedeker Gault Millau.

Tento rok licenciu na konanie súťaže pridelili aj Slovensku. Vďaka tomu môže víťaz národnej súťaže vycestovať na európske kolo, ktoré sa uskutoční 7. a 8. júna 2010 vo švajčiarskej Ženeve. Tu bude bojovať o postup na svetové finále vo francúzskom Lyone v roku 2011.








Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Skvosty na tanieroch


Ryba a teľacie

Podmienky súťaže boli vopred stanovené, kuchár reprezentoval sám seba a nie reštauráciu, alebo hotel, v ktorom práve pracuje. Ďalšou z podmienok bolo, že šéfkuchár musel mať viac ako 23 rokov a jeho asistent menej ako 22. Pripravovali jedlá na vopred dohodnuté témy: tento rok to bola ryba - biely halibut, servírovaná štrnástim osobám s hmotnosťou od 5 kg do 6 kg, a teľacie mäso servírované takisto štrnástim osobám s celkovou hmotnosťou cca 3,5 kg.

Sedmička najlepších

V dňoch 21. a 22. januára 2010 sa v národnom kole súťaže stretli siedmi najlepší slovenskí šéfkuchári. Chutné výsledky práce ich šikovných rúk hodnotila porota vytvorená z popredných slovenských a českých šéfkuchárov: Jaroslav Žídek, ktorý je zároveň aj prezidentom slovenského kola Bocuse d'Or a šéfkuchárom reštaurácií Erdödyho paláca v Bratislave, Pavel Pospíšil – šéfkuchár a majiteľ reštaurácií, z ktorých jedna získala prestížnu Michelinskú hviezdu, Marek Raditsch – mladý a úspešný šéfkuchár, prezident českého kola Bocus d'Or a český Kuchár roka, Igor Čehy – výkonný šéfkuchár spoločnosti J&T Hotel Management, Radoslav Nackin – vydavateľ sprievodcu po najlepších reštauráciách Slovenska Gurmán, Jarmila Horváthová – reportérka ekonomického týždenníka Trend a Jonathan Himi – reštauratér a majiteľ steakhousu El Gaucho v Bratislave.



Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Šéfkuchár Martin Korbelič v akcii


Umenie v Bocuse d'Or

Keďže súťaže v jednotlivých štátoch sa konajú vždy na veľtrhoch zameraných na jedlo a všetko s ním spojené, aj na Slovensku súťaž Bocuse d'Or prebiehala na veľtrhu Danubius Gastro v bratislavskej Inchebe. Tento rok sa prihlásilo sedem kuchárov zo špičkových reštaurácií: Mário Dani z reštaurácie Zlatý kľúčik v Nitre, Marcel Ihnačák z reštaurácie Au Café v Bratislave, Martin Korbelič z reštaurácie Camouflage v Bratislave, Peter Duranský z reštaurácie Hotela Albrecht, Janko Minárik z reštaurácie
U richtára v Modre, Patrik Lednár z reštaurácie Alizé v Bratislave a Roman Kováč z reštaurácie Hotela Tri studničky v Demänovskej doline.




Vyrovnaná súťaž

Šéfkuchári so svojimi tímami nenechali nič na náhodu a na súťaž sa vopred svedomito pripravili. Aj vďaka tomu sa im podarilo na tanieroch vykúzliť naozaj lákavo vyzerajúce dobroty. Víťaz však mohol byť len jeden a porota rozhodla, že najlepším sa stal Martin Korbelič z reštaurácie Camouflage. Druhé miesto získal Peter Duranský z reštaurácie hotela Albrecht a bronzovú priečku obsadil Marcel Ihnačák z reštaurácie Au Café v Bratislave.




Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Šťastný víťaz - Martin Korbelič


Víťaz súťaže Martin Korbelič pôsobil počas stáže vo francúzskom Lyone v reštaurácii ohodnotenej prestížnou Michelinskou hviezdou. Po návrate pracoval istý čas v top reštauráciách vo Viedni a v Bratislave a momentálne pracuje v reštaurácii Camouflage. Ako sám priznal, účasť v súťaži, kde môže zabojovať o víťazstvo so svetovou kuchárskou špičkou, je pre neho veľkou poctou. Na finále sa začne pripravovať už v najbližších dňoch, aby čo najlepšie obstál v konkurencii 24 top kuchárov sveta.


Zapojila sa aj odborná porota

Po súťaži potešili prítomných divákov prehliadkou svojho kuchárskeho umenia aj samotní porotcovia Jaroslav Žídek, Pavel Pospíšil a Igor Čehy. Na ich kulinárskych skvostoch si pochutili moderátorka a zabávačka Elena Vacvalová, publicista Dado Nagy, moderátorka Lucia Barmošová a reportérka týždenníka Trend Jarmila Horváthová. Tí mali na záver ich výkon aj ohodnotiť a určiť víťaza tejto exkluzívnej exhibície.


Trojica porotcov - Pavel Pospíšil, Jaroslav Žídek, a Igor Čehy. Foto: Marek Velček

Keďže výsledný súčet bodov všetkých súťažiacich bol rovnaký, víťazmi sa stali všetci traja spomínaní majstri kuchárskeho umenia. Elene Vacvalovej vraj najviac chutilo husacie créme brulée od Pavla Pospíšila.

Na záver súťaže sa tento jediný „československý“ šéfkuchár s Michelinskou hviezdou nechal nahovoriť, a pred zrakmi nadšených divákov veľtrhu previedol vykosťovanie čerstvého lososa v stánku jedného z domácich potravinových dodávateľov, a zároveň neváhal oceniť kvalitu jeho surovín.




Diskusia k článku

forneta
mnooo... tak toto je uz co powedat... ich gratuliere!
tatranka
Tie taniere sú malé dielka.No neviem,keď by som to predložila manželovi na obed,či by ma pochválil tak,ako za poctivý guláš,v ktorom stoji lyžica.
No dávam klobúk dole.Toto je už najvyššia umelecká gastronómia a tá
patrí na iné stoly.






 



TOPlist