Foto: Pravda
Fedor Malík
Robím mu radosť, potešenie. Je vnímavý. I on sa mi nedávno odvďačil. Priniesol mi batériu pohárov husacej masti. Čo len s ňou urobím? Dlho som si hlavu nenamáhal. Blížili sa Vianoce a bolo treba na stôl pripraviť čosi zvláštne, čosi chutné, čosi príťažlivé... Pozri Lahôdky na sviatočný stôl Štyri poháre masti som premiestnil do vyššieho fritovacieho hrnca. Masť som pomaly roztavil a uviedol do lenivého varu. Opláchnuté, vyutierané a voňavé šnicle z kuracích pŕs som už mal pripravené na tanieri.
Opatrne som ich vkladal do vriacej masti a fritoval 10 – 12 minút. Potom som ich vytiahol a nechal odkvapkať. Na veľkom bielom tanieri boli už uložené zelené fazuľové struky pokvapkané cesnakovým pestom a zopár drobných zemiačkov s petržlenom.
Horúcu kuracinu som položil na vopred pripravenú smotanovú omáčku, ukuchtenú z tekvice olejnatej (kürbis). Tanier hral farbami a neskutočne rozvoniaval.
Začali sme papkať a slova sme nepreriekli. Taká papanička sa mi už dávno nepodarila...
nabuduce radšej dajte do rozohriatej masti kusky kačky alebo husi a máte francúzsky "confit"