Fedor Malík:
Fritované prsia

Fedor Malík, 28. decembra 2010     2 minúty čítania

Edo pečie najlepšie husi na okolí.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Edo však miluje i víno. Červené neodmietne, ale po bielom vášnivo prahne. Jeho favoritom je Rulandské šedé. Edo mi je priateľom, a tak sa ho snažím vždy potešiť. Nosím mu zo sveta tie najlepšie sivé pinoty.

Robím mu radosť, potešenie. Je vnímavý. I on sa mi nedávno odvďačil. Priniesol mi batériu pohárov husacej masti. Čo len s ňou urobím? Dlho som si hlavu nenamáhal. Blížili sa Vianoce a bolo treba na stôl pripraviť čosi zvláštne, čosi chutné, čosi príťažlivé... Pozri Lahôdky na sviatočný stôl Štyri poháre masti som premiestnil do vyššieho fritovacieho hrnca. Masť som pomaly roztavil a uviedol do lenivého varu. Opláchnuté, vyutierané a voňavé šnicle z kuracích pŕs som už mal pripravené na tanieri.

Opatrne som ich vkladal do vriacej masti a fritoval 10 – 12 minút. Potom som ich vytiahol a nechal odkvapkať. Na veľkom bielom tanieri boli už uložené zelené fazuľové struky pokvapkané cesnakovým pestom a zopár drobných zemiačkov s petržlenom.

Horúcu kuracinu som položil na vopred pripravenú smotanovú omáčku, ukuchtenú z tekvice olejnatej (kürbis). Tanier hral farbami a neskutočne rozvoniaval.

Začali sme papkať a slova sme nepreriekli. Taká papanička sa mi už dávno nepodarila...




Diskusia k článku

gourmand
super recept - 4 pohare masti a kuracie šnitzle,
nabuduce radšej dajte do rozohriatej masti kusky kačky alebo husi a máte francúzsky "confit"
kuchticka
Ja bych takuto vzacnu husaciu mast nevenovala na vyprazanie (alebo co je to fritovanie?). Da mi niekto odpoved? Ja husaciu mast ani nezozeniem.
tetuska
zajtra pečiem hus, poraďte, čo s husacom masťou...
zdezda
mňaaaaaaaam:-) aj tie struky by mi stačili so spomínanou omáčkou






 



TOPlist