
Prešov bol nezvykle nevľúdny, obloha zatiahnutá a dva dni po sebe vytrvalo pršalo. Aj v piatok ráno smoklilo. Vyšiel som do centra a kvapiek bolo čoraz menej. Po deviatej vyšlo dokonca i zubaté slnko. Kamenná dlažba v centre mesta sa začala zapĺňať. Predajcovia stĺkali šiatre, rozkladali plachty na kameni, pribúdali stoly i stoliská. Panoptikum predajcov, davy záujemcov.
Tradičný prešovský blšák. Tisíce vecí, ktoré nás prežili. Množstvo nepotrebností, o ktoré stále máme záujem. Staré riady, hrdzavé náradia, otlčené kastróly, zbierky mincí, bankoviek, metálov, busty Lenina, ale aj knihy. Vydané včera aj dávno predtým. Zaiskrili mi oči. Dobrá ponuka gastronomickej literatúry ma potešila. Treba ju oprášiť. Recepty obnoviť a jedlá dostať opäť na stôl.
Kúpil som si šesťdesiatročnú Kuchárku naší vesnice. Doktorka Hrubá s kolektívom sa „pochlapila". Vyše sedemsto strán vareškového čítania. Šaláty na dvadsiatich stranách. Zeleninové, ovocné, zemiakové, mäsové, rybie, vaječné... Aký si dnes pripravíme? Fazuľkový s kvasákmi.
Zelené struky dozrievajú v záhrade a prvé kvasáky už vyťahujeme z pohára. Struky „odfúzujeme" a povaríme nie príliš do mäkka. Kvasáky opláchneme vodou a pokrájame ich na drobné kocky. Šalát osolíme, okoreníme, pridáme za hrsť čiernych olív, lyžicu jablčného octu a štipku cukru. Pojedáme ho labužnícky „len tak". Leto je tu a my sme v pohode...
Poradim vam ako robim zavin-strudlu tu vo Francuzsku: kupim si v obchode cesto "Filo", kazdy list potriem rozpustenym vlaznym maslom; na treti list pokladiem platky jablcka, hrozienka, orechy, pocukrujem a posypem skoricou a miesto struhanky posypem est struhanymi orechami. A znovu pocakam" roztopenym maslom; Zrolujem a pomazem roztopenym maslom; Do rury 15 minut pri teplote 180 °C; Rychovka ale dobrota, hlavne ked je este vlazna.
No coskoro tu strudlu vyskusam aj s bryndzou, ktoru vsak nahradim greckou fetou. a bude z toho mozno macedonsky Borek, kto vie ?